Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Spadek światowych cen żywności

3 listopada 2017
Spadek światowych cen żywności

Indeks cen żywności FAO obniżył się w październiku do 176,4 pkt. wobec 178,6 pkt. we wrześniu (-1,2%). Spadek indeksu w ujęciu miesięcznym wynikał z niższych cen 4 z 5 jego składowych: produktów mlecznych (-4,2% m/m), oleju roślinnego (-1,1% m/m), mięsa (-0,9% m/m) oraz cukru (-0,7% m/m). Przeciwny efekt miał wzrost składowej dla cen zbóż (+0,6% m/m).

Światowe ceny żywności zwiększyły się w październiku w ujęciu rocznym o 2,4% wobec wzrostu o 4,5% we wrześniu. Jest to tym samym trzeci z rzędu spadek ich rocznej dynamiki. W kierunku jej obniżenia oddziałują efekty wysokiej bazy sprzed roku widoczne szczególnie w przypadku produktów mlecznych.

W naszej ocenie w kolejnych miesiącach światowe ceny żywności będą się utrzymywać w trendzie spadkowym, a na początku 2018 r. ich roczna dynamika przyjmie ujemną wartość. Uważamy, że najsilniejszy spadek cen obserwowany będzie w przypadku produktów mlecznych, mięsa oraz cukru.

 

 

https://panel.thinkopen.pl/images/jolipra/FAO_2017_11.png

Credit Agricole Bank Polska S.A.


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę