Produkcję związaną z przetwórstwem owocowo-warzywnym zamierza prowadzić nowy właściciel XIX-wiecznego budynku, w którym przed laty w Radomiu mieścił się Browar Saski. Inwestor zwyciężył w przetargu ogłoszonym przez miasto. Zaoferował 902 tys. zł.
Nieruchomość ma powierzchnię prawie 11 tys. metrów kwadratowych. Na jej terenie mieszczą się obiekty dawnego browaru.
"Zgodnie z warunkami zapisanymi w przetargu, nabywca nie może na tym terenie prowadzić działalności konkurencyjnej wobec poprzedniego właściciela nieruchomości, czyli Browarów Warka" - poinformował Janusz Kalinowski z biura prasowego Kancelarii Prezydenta Radomia. Dodał, że nowy właściciel planuje remont istniejących budynków i prowadzenie w nich działalności produkcyjnej związanej z przetwórstwem owocowo-warzywnym.
Władze Radomia próbowały wcześniej dwukrotnie sprzedać nieruchomość, ale nie było chętnych. W pierwszym przetargu cena wywoławcza wynosiła 1,7 mln zł, a w drugim 1,3 mln zł. W ostatnim przetargu obniżono cenę do 873 tys. zł.
Niewielki browar wybudował w 1812 r. Aleksander Kłosowski. Fabryka stała się własnością rodziny Saskich przez małżeństwo córki Kłosowskiego - Aleksandry - z Józefem Saskim. Jako Browar Saskich zakład był znany aż do czasów PRL. Reklamował się hasłem: "Wszak wszyscy to wiecie, Radom słynie w świecie, od Karpat po Hel piwem Saskiego EL".
Pod koniec XIX wieku wybudowano na terenie browaru pałac, w którym mieściła się siedziba dyrekcji i mieszkali właściciele. Kolejną modernizację zakład przeszedł w latach 1899-1907. W 1914 r. produkował 13,7 tys. hektolitrów piwa.
Browar upadł w połowie lat 90. XX w. W 2002 r. Browary Warka, będące późniejszym właścicielem nieruchomości, przekazały ją miastu pod warunkiem, że nie będzie się tam prowadzona konkurencyjna działalność, czyli warzenie piwa. Od 10 lat obiekty stałe puste.
(PAP)