Innowacyjny system wizyjny, wykorzystywany przy sortowaniu owoców i warzyw, stworzyli specjaliści z radomskiej firmy Sorter. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom dokonywana jest nie tylko analiza rozmiaru, koloru i uszkodzeń zewnętrznych, ale także np. podskórnych obić owocu.
Stworzony w Radomiu system wizyjny rozpoznaje nie tylko rozmiar, kolor oraz uszkodzenia zewnętrzne i wszelkie zniekształcenia owocu czy warzywa, ale także np. uszkodzenia przynasienne czy miąższu.
„Innowacyjna technologia kontroli wizyjnej umożliwia rozpoznanie podskórnych obić, które – jak dotąd - można było dostrzec dopiero po jednym lub dwu dniach” - mówi Konrad Grzeszczyk, współwłaściciel firmy Sorter. „Ponieważ takie zmiany strukturalne na owocu lub warzywie pojawiały się u klienta końcowego dopiero po kilku dniach i wcześniej nie można ich było wychwycić, groziło to zwrotem całej partii towaru” – dodaje.
Stosując nowatorską metodę porównywania obiektu pod różnymi kątami za pomocą kamer dwumatrycowych, teraz można wniknąć kilka milimetrów wewnątrz danego owocu lub warzywa. „Dzięki unikatowym algorytmom przetwarzania obrazu pozwalającym wygenerować odpowiedni kod oraz kamerom, proces weryfikacji wizyjnej jest dokładny i skuteczny”- mówi Grzeszczyk. W wyniku czego - jak zaznacza - klient otrzymuje produkty najlepsze jakościowo, bez żadnych defektów, nawet tych, które mogłyby się pojawić dopiero po jakimś czasie.
Rozwiązania opracowane przez specjalistów z radomskiej firmy zapewniają bardzo dokładną analizę produktów, dzięki czemu można je sortować pod określonym kątem. „Na przykład podczas klasyfikacji według koloru, zainstalowane kamery analizują serię zdjęć, zapewniając rozpoznanie produktu ze względu na: procentową zawartość wybarwienia (np. poszukiwanie rumieńca w jabłkach) oraz ocenę średniej wartości koloru owocu lub maksimum koloru” – wyjaśnia Grzeszczyk.
System umożliwia też analizę szerokości oraz wysokości sortowanych owoców i warzyw na podstawie serii zdjęć z uwzględnieniem cech charakterystycznych danego produktu (np. kształt), dokonuje oceny powierzchni produktów i rozpoznaje defekty np. uszkodzenia typu. parchy, skazy, uszkodzenia pogradowe, obicia, ordzawienia, pleśń, zgnilizny.
System Visort został opracowany z myślą o sortowaniu owoców i warzyw. Dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie w innych branżach, np. przy produkcji szkła, płytek ceramicznych czy w przemyśle metalowym. (PAP)