Obecna sytuacja nie pozostawia nam wyboru. Dla własnego bezpieczeństwa musimy pozostać w domu. W tym czasie warto przyjrzeć się swojemu sposobowi żywienia. Czyli co, ile, kiedy jem. Szczególnie gdy ciągłe przebywanie w domu, tuż przy lodówce kusi niesamowicie by sięgnąć po małe co nieco.
Konsekwencje takiego postępowania pojawią się bardzo szybko w postaci przyrostu masy ciała, jak również pogorszeniu stanu zdrowia. Dodatkowo brak ruchu będzie potęgował te zjawiska. Wprowadzone ograniczenia w wyjściu na zakupy może powodować także, że będziemy rezygnować ze zdrowych produktów takich jak np. warzywa, owoce, mleko i produkty mleczne na rzecz wysoko przetworzonych artykułów spożywczych. I tu zaczyna się problem, ponieważ może dojść do niedoborów składników odżywczych. Pierwszym układem, który zareaguje negatywnie na zmianę będzie układ immunologiczny. Deficyt witamin, minerałów, pełnowartościowego białka będzie wzmagał większą podatność na zakażenia. Dlatego też, w tym wyjątkowym okresie należy bardziej zadbać o prawidłowy sposób żywienia, który wzmocni odporność organizmu, a w razie wystąpienia choroby skróci czas jej trwania i zdecydowanie ułatwi powrót do zdrowia.
Do takich produktów należy zaliczyć mleko i produkty mleczne, które zwierają całą masę składników odżywczych wspierających system immunologiczny. Ich walory prozdrowotne docenili Chińczycy, którzy opracowali dla lokalnych społeczności wytyczne dotyczące spożycia nabiału, w nadziei, że wzmocni on odporność. Jak podkreślają eksperci z Narodowego Stowarzyszenia Przemysłu Zdrowia i Zarządzania Przedsiębiorstwem, Chińskiego Towarzystwa Żywienia oraz Chińskiego Stowarzyszenia Mleczarstwa i Chińskiego Stowarzyszenia Przemysłu Mleczarskiego, wyższe spożycie mleka i jego przetworów szczególnie gdy organizm jest narażony na działanie koronowirusa będzie wywierało korzystny wpływ na układ immunologiczny. Chińskie zalecenia obejmują:
W jaki sposób picie mleka wzmacnia odporność organizmu?
Chińczycy wskazują na takie składniki mleka np. jak: witamina A, B1, wapń, laktoferyna, immunoglobulina, laktoalbumina, glikopeptydy itp., które wzmacniają odpowiedź immunologiczną organizmu na potencjalne zagrożenie. O ile witamin i wapnia nie trzeba nikomu przedstawiać, to warto pochylić się szczególnie nad laktoferyną czyli super białkiem posiadającym niesamowite właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe, a nawet wykazuje zdolność wiązania żelaza. Białko to wpływa na RNA i DNA wirusów, uniemożliwiając wniknięcie wirusa do komórki. Ponadto produkuje tlenek azotu, który wpływa hamująco na mikroorganizmy chorobotwórcze oraz pobudza wzrost bakterii probiotycznych znajdujących się we florze jelitowej organizmu. Laktoferynę wykorzystuje się w produkcji antybiotyków oraz leków na astmę, Alzheimera czy stwardnienie rozsiane. Prawidłowe żywienie stanowi podstawowy czynnik zewnętrzny mający wpływ na rozwój i funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka. Dlatego dobrze zbilansowana dieta bogata w powyższe składniki zapobiegnie niedoborom żywieniowym i wzmocni mechanizmy obronne organizmu.
Polska Izba Mleka