aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ogólnopolski Informator Drobiarski 3(174) 2006

16 marca 2006

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2005
ISSN: 1234-7450

Szanowni Państwo,

Nadlatujące ptactwo, będące zwykle pozytywną oznaką nadchodzącej wiosny, w tym roku niestety nią nie jest. Wszystko za sprawą ...ptasiej grypy! Służby sanitarne biją na alarm. Weterynarze rozpoczęli kontrole – sprawdzają, czy wszyscy wiedzą o nakazie trzymania drobiu w pomieszczeniach zamkniętych. Na niektórych przejściach granicznych pojawiły się  maty dezynfekujące,  zostały zamontowane też podajniki z płynem dezynfekującym do mycia rąk. Ma to zahamować rozprzestrzenianie się wirusa ptasiej grypy, która w najbardziej niebezpiecznej dla ludzi odmianie dotarła do Niemiec. Do akcji ruszyli też inspektorzy weterynarii. Pierwsze wyniki kontroli pokazały, że ludzie nie stosują się do nakazu trzymania drobiu w zamknięciu.

Tradycją lat ubiegłych właśnie z początkiem wiosny, w wydaniu marcowym,  przywołujemy tematyką drobiu wodnego. Tym razem mamy wielką nadzieję, iż  choć na chwilę pozwoli to oderwać się od najbardziej nurtujących nas problemów i  poprawić Państwa nastrój.
O perspektywach rozwoju, produkcji i eksporcie mięsa gęsiego przeczytamy w artykule –– K.Terlikowskiego (Przewodniczący Sekcji Eksporterów Gęsi przy Krajowej Radzie Drobiarstwa).

Natomiast z artykułu dr E. Kapkowskiej i  dr A. Rabsztyna dowiemy się o tym, która rasa krajowa gęsi jest najcenniejsza.
Urozmaicając tematykę przewodnią wydania, dr A. Rachwał  opowie o niemniej ważnym zagadnieniu, jakim jest anemia  zakaźna kurcząt.

Życząc przyjemnej lektury i rychłego nadejścia wiosny
Redakcja

  • PRODUKCJA I EKSPORT MIĘSA GĘSIEGO – PERSPEKTYWY ROZWOJU – K. Terlikowski.
    Intensyfikacja i uprzemysłowienie produkcji zwierzęcej w ostatnich latach, związana z pogonią za zyskiem  prowadziła w konsekwencji do pogorszenia walorów odżywczych i dietetycznych produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego.
    Trendy ostatnich lat przywracają znaczenie zaniechanych od dawna  technologii produkcji roślinnej i zwierzęcej związanych z produkcją bezpiecznej i zdrowej żywności. Z różnych gatunków zwierząt  gospodarskich do takiego celu nadaje się wyjątkowo drób wodny, którego różne gatunki i odmiany znakomicie przystosowują się do różnych warunków klimatycznych.
  • GĘŚ ZATORSKA –  CENNA RASA KRAJOWA – dr Ewa Kapkowska, dr Andrzej Rabsztyn
    Gęsi Zatorskie są rodzimą polską rasą , wyhodowaną przez zespół hodowców   Instytutu Zootechniki pod kierunkiem Prof. Heleny Bączkowskiej, w Zatorze w Małopolsce w latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia. W tamtym okresie w Polsce występowało wiele lokalnych odmian gęsi oraz rasa gęsi Pomorskich, które utrzymywane były najczęściej systemem przydomowym w niewielkich stadach. W rejonie Polski południowej chowano gęsi Podkarpackie, o masie ciała 3 – 4 kg i znoszące 8 – 12 jaj. Celem jaki postawili sobie twórcy gęsi Zatorskiej było wytworzenie nowej odmiany krajowej, o lepszej wydajności i dostosowanej do warunków Polski południowej.
  • ANEMIA     ZAKAŹNA     KURCZĄT     - dr A. Rachwał
    Przyczynę anemii zakaźnej kurcząt, jednostki chorobowej, któ¬ra występuje też pod takimi nazwami, jak choroba niebieskiego skrzy¬dła /"sine skrzydło"/, syndrom hemoragiczny /syndrom krwotoczny/ lub anemia dermatitis /anemia zapalenia skóry/ po raz pierwszy opisano w roku 1979 w Japonii. Jest nią bardzo mały /średnica 19 - 25 um/ wi¬rus, należący do rodziny Circoviridae i nazywany wiru¬sem anemii zakaźnej / CAV / kurcząt, gdyż atakuje przede wszystkim młode osobniki, zwłaszcza 2. - 3. tygodniowe, pochodzące szczególnie ze stad młodych kur rodzicielskich i dodatkowo nie szczepionych w okre¬sie wychowu.

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: http://www.masterpress.com.pl/


POWIĄZANE

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...

We wtorek posłowie z Komisji Wolności Obywatelskich wraz z ekspertami i zaintere...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę