AKTUALNOŚCI
Notowania 5
Z kraju 17
Z zagranicy 25
Francuska spółdzielnia z ponad 70-letnią tradycją
– G. Zając 26
Szkoła zakiszania kukurydzy – Adi Feed 28
Bioróżnorodne pastwiska 30
Przepisy kulinarne – D. Chojnacka 31
Zdjęcie miesiąca 31
Otwarcie Fabryki Systemów Żywieniowych
w Dobrym Mieście 34
KOMENTARZE
Ciemne chmury nad wołowiną
– R. Wieczorkiewicz 6
KONKURS NA FERMĘ I HODOWCĘ ROKU 2013
Opisy gospodarstw – T. Szeniawska, G. Różycka,
T. Soszka, S. Wacław, G. Biela, K. Wieczorkiewicz,
M. Kopińska 8
ŻYWIENIE
Dodatki paszowe dla krów mlecznych – E. Staszak 12
UPRAWA ROLI I ROŚLIN
Nie zawsze ziarno kukurydzy opłaca się suszyć – T. Michalski 18
A na polach … – W. Skrzypczak, H. Waligóra 32
INŻYNIERIA PRODUKCJI
Pobieranie i transport kiszonki – M. Majchrzak 36
Usuwanie nawozu bydlęcego – W. J. Wardal 40
Biogazownie rolnicze (5) – proces fermentacji
metanowej – W. Romaniuk, A. Głaszczka, K. Biskupska 43
Zastosowanie mat gumowych w oborze – W. J. Wardal 46
Pielęgnacja wymienia – A. Jędruś 48
Naprawa dachów – R. Pleskot 50
DOBROSTAN
Dobrostan krów mlecznych na każdym etapie
ich życia (1) – A. Walendowska 54
WOŁOWE OPOWIEŚCI Z USA
Bull dobry na ból – P. Włodarczyk 57
ROZRÓD
Wykrywacze ciąży – USG – J. Brzozowska 61
Skuteczność zabiegów inseminacyjnych – T. Piech 62
WETERYNARIA
Bolusy dożwaczowe w profilaktyce chorób bydła
– A. Wilczek-Jagiełło 65
Dezynfekcja w oborze – zabieg konieczny
czy „luksusowy”? – A. Wilczek-Jagiełło 68
Na okładce: Krowa mięsnej rasy hereford z hodowcą Zbigniewem Adryjanem – woj. świętokrzyskie
Fot. Grzegorz Biela
8828682
1