Wydawnictwo: Masterpress Rok wydania: 2004 ISSN: 1234-7450
W numerze:
Przetwórstwo jaj w UE
Zmiany technologiczne w Europie rozpoczęły się wraz z przyjęciem wspólnego prawa europejskiego (EU 89/437), które zobowiązywało producentów europejskich do dokonania znaczących zmian, wewnątrz zakładów produkcyjnych oraz ich wyposażenia. Od kiedy dopasowanie się do przepisów przestało być kontrolowane przez państwo, a zaczęło podlegać kontrolom z innych państw-członków UE, nacisk na poprawę jakości produkcji znacznie się zwiększył.
Wpływ różnych czynników na cechy jakości jaja kurzego
Od dawna wiadomo, że jajo ptasie, a w tym także i kurze, zawiera komplet składników odżywczych niezbędnych dla rozwoju zarodka (Tabela 1 i 2) i dlatego bez względu na gatunek - skład jaja wyróżnia wyjątkowo silny konserwatyzm i dużą odporność na działanie czynników zewnętrznych, w tym również i człowieka.Na kształtowanie się cech jakości treści jaja i skorupy wpływa pochodzenie i wiek niosek, żywienie, zabiegi weterynaryjne oraz warunki utrzymania niosek.
Energia jako bardzo ważny, limitujący składnik pokarmowy w żywieniu kur nieśnych
Drób grzebiący, zwłaszcza kury nieśne, ma znacznie większe wymagania odnośnie jakości paszy niż większość innych zwierząt gospodarskich, co wiąże się z szybszą przemianą materii, szybszym tempem wzrostu, krótszym okresem dojrzewania płciowego, wyższą ciepłotą ciała oraz żywszą reakcją na warunki środowiskowe. Udział nakładów poniesionych na paszę w kosztach własnych w produkcji drobiarskiej wynosi 60-75%.Energia w paszy jest potrzebna dla zapewnienia rozwoju tkanek, utrzymania odpowiedniej temperatury ciała, aktywności fizycznej i produkcji jaj. Nadmiar jej zostaje odłożony w ciele ptaka w postaci tłuszczu. Źródłem energii są: węglowodany, tłuszcze i białka.
Utylizacja pomiotu drobiowego (Technologia SETO)
Trzy miesiące jakie upłynęły od daty wprowadzenia w życie zakazu stosowania mączek mięsno - kostnych jako dodatków do pasz dla zwierząt, wykazały, że rynek odpadów Polsce ulega stopniowemu przeformatowaniu - zaczyna szukać nowych rozwiązań.Największym zainteresowaniem cieszą się te propozycje, które w najszerszym aspekcie wychodzą naprzeciw nowym oczekiwaniom właścicieli zakładów przetwórstwa mięsnego oraz ferm hodowlanych.
Minimalne warunki utrzymania kur niosek w świetle przepisów UE
Na podstawie art. 12 ust. 7 ustawy o ochronie zwierząt z 21 sierpnia 1997 roku zostało wydane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 września 2003 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymywania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 167/2003, poz. 1626), które wchodzi w życie z dniem 25 marca 2004 r. Przepis dotyczy wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich, w tym m. in. kur kierunku nieśnego w fermach produkujących jaja kurze do spożycia (konsumpcyjne) i do przetwórstwa spożywczego.
Czy resort rolnictwa, wdrażając do krajowego prawa wymagania Dyrektywy 1999/74/WE, przeprowadził¸ analizę skutków gospodarczych wprowadzenia tych przepisów dla producentów i rynku jaj?
Z całą pewnością ustanowienie przepisów rozporządzenia Ministra Rolnictwa z dnia 2 września 2003 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymywania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, nie zostało poprzedzone taką analizą. Inaczej resort rolnictwa nie stawiałby producentów jaj, utrzymujących kury w klatkach, przed groźbą, przymusowej, fizycznej likwidacji 20-30% kur w okresie od 26 marca do 30 kwietnia 2004 r. w trakcie trwania cykli produkcyjnych i przewidziałby, że od 1 maja 2004 r. podaż jaj z krajowych ferm, każdego dnia będzie niższa o 5 mln sztuk.
Przyczyny występowania ubytków i strat surowców i pasz w procesach składowania, produkcji oraz w obrocie Ubytki w produkcji oraz składowaniu surowców i pasz. W składowaniu, transporcie, przetwarzaniu i obrocie materiałami sypkimi pochodzenia biologicznego (ziarno, nasiona, śruty, mąka, itp.) mamy do czynienia z wieloma zjawiskami, które z jednej strony utrudniają realizację tych operacji, z drugiej zaś zakłócają bilansowanie masowe przetwarzanych produktów. W licznych rozmowach z właścicielami wytwórni i mieszalni pasz (a także młynów oraz magazynów zbożowych i nasiennych) spotykałem się z próbą wyjaśnienia przyczyn występowania różnic w bilansie masowym przedsiębiorstwa i jakie są graniczne wielkości możliwych ubytków produktów w tych operacjach.
Pasterelloza (cholera drobiu) występuje u wszystkich gatunków ptaków dzikich i domowych.
Czynnikiem zakaźnym jest drobnoustrój Pasteurella multocida sub. multocida dzielący się na 16 serotypów. Serotypy te różnią się zjadliwością (wszystkich przynależących do serotypów 1,3 i 4) powodują przebieg choroby o wysokiej śmiertelności. Ostatnio spotyka się szereg informacji iż także P. multocida sub. gallicida jak również kilka podtypów P. multocida mogą wywoływać chorobę przypominającą objawami klinicznymi cholerę drobiu.
Uaktualnienie informacji do artykułu „ Sortowanie i znakowanie jaj w UE”
Przygotowanie jaj kurzych do obrotu handlowego odbywa się w Państwach Członkowskich UE na podstawie rozporządzenia (EWG) nr 1907/90 z 26 czerwca 1990 roku. oraz obowiązującego od 1 stycznia 2004 roku nowego rozporządzenia Komisji (WE) nr 2295/2003 z 23 grudnia 2003 roku (opubl. w Dz. Urz. WE L nr 340 z 24.12.2003 r.), które zastępuje dotychczasowe rozporządzenie (EWG) nr 1274/91 z 1991 roku. Oba rozporządzenia określają jakość handlową jaj kurzych wymaganą dla klas jakościowych A lub B. W nowym dokumencie wyeliminowano klasę jakości C. Jaja klasy A przeznaczone do obrotu handlowego muszą być odpowiednio sortowane i znakowane, natomiast jaja klasy B są kierowane do przetwórstwa spożywczego. Przetwórstwo jaj w UE Zmiany technologiczne w Europie rozpoczęły się wraz z przyjęciem wspólnego prawa europejskiego (EU 89/437), które zobowiązywało producentów europejskich do dokonania znaczących zmian, wewnątrz zakładów produkcyjnych oraz ich wyposażenia. Od kiedy dopasowanie się do przepisów przestało być kontrolowane przez państwo, a zaczęło podlegać kontrolom z innych państw-członków UE, nacisk na poprawę jakości produkcji znacznie się zwiększył.