Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

18 lutego 2004
Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2004
ISSN: 1234-7450

 

W numerze:

  • Przetwórstwo jaj w UE
    Zmiany technologiczne w Europie rozpoczęły się wraz z przyjęciem wspólnego prawa europejskiego (EU 89/437), które zobowiązywało producentów europejskich do dokonania znaczących zmian, wewnątrz zakładów produkcyjnych oraz ich wyposażenia. Od kiedy dopasowanie się do przepisów przestało być kontrolowane przez państwo, a zaczęło podlegać kontrolom z innych państw-członków UE, nacisk na poprawę jakości produkcji znacznie się zwiększył.

  • Wpływ różnych czynników na cechy jakości jaja kurzego
    Od dawna wiadomo, że jajo ptasie, a w tym także i kurze, zawiera komplet składników odżywczych niezbędnych dla rozwoju zarodka (Tabela 1 i 2) i dlatego bez względu na gatunek - skład jaja wyróżnia wyjątkowo silny konserwatyzm i dużą odporność na działanie czynników zewnętrznych, w tym również i człowieka.Na kształtowanie się cech jakości treści jaja i skorupy wpływa pochodzenie i wiek niosek, żywienie, zabiegi weterynaryjne oraz warunki utrzymania niosek.

  • Energia jako bardzo ważny, limitujący składnik pokarmowy w żywieniu kur nieśnych
    Drób grzebiący, zwłaszcza kury nieśne, ma znacznie większe wymagania odnośnie jakości paszy niż większość innych zwierząt gospodarskich, co wiąże się z szybszą przemianą materii, szybszym tempem wzrostu, krótszym okresem dojrzewania płciowego, wyższą ciepłotą ciała oraz żywszą reakcją na warunki środowiskowe. Udział nakładów poniesionych na paszę w kosztach własnych w produkcji drobiarskiej wynosi 60-75%.Energia w paszy jest potrzebna dla zapewnienia rozwoju tkanek, utrzymania odpowiedniej temperatury ciała, aktywności fizycznej i produkcji jaj. Nadmiar jej zostaje odłożony w ciele ptaka w postaci tłuszczu. Źródłem energii są: węglowodany, tłuszcze i białka.

  • Utylizacja pomiotu drobiowego (Technologia SETO)
    Trzy miesiące jakie upłynęły od daty wprowadzenia w życie zakazu stosowania mączek mięsno - kostnych jako dodatków do pasz dla zwierząt, wykazały, że rynek odpadów Polsce ulega stopniowemu przeformatowaniu - zaczyna szukać nowych rozwiązań.Największym zainteresowaniem cieszą się te propozycje, które w najszerszym aspekcie wychodzą naprzeciw nowym oczekiwaniom właścicieli zakładów przetwórstwa mięsnego oraz ferm hodowlanych.

  • Minimalne warunki utrzymania kur niosek w świetle przepisów UE
    Na podstawie art. 12 ust. 7 ustawy o ochronie zwierząt z 21 sierpnia 1997 roku zostało wydane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 września 2003 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymywania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 167/2003, poz. 1626), które wchodzi w życie z dniem 25 marca 2004 r. Przepis dotyczy wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich, w tym m. in. kur kierunku nieśnego w fermach produkujących jaja kurze do spożycia (konsumpcyjne) i do przetwórstwa spożywczego.

  • Czy resort rolnictwa, wdrażając do krajowego prawa wymagania Dyrektywy 1999/74/WE, przeprowadził¸ analizę skutków gospodarczych wprowadzenia tych przepisów dla producentów i rynku jaj?
    Z całą pewnością ustanowienie przepisów rozporządzenia Ministra Rolnictwa z dnia 2 września 2003 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymywania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, nie zostało poprzedzone taką analizą. Inaczej resort rolnictwa nie stawiałby producentów jaj, utrzymujących kury w klatkach, przed groźbą, przymusowej, fizycznej likwidacji 20-30% kur w okresie od 26 marca do 30 kwietnia 2004 r. w trakcie trwania cykli produkcyjnych i przewidziałby, że od 1 maja 2004 r. podaż jaj z krajowych ferm, każdego dnia będzie niższa o 5 mln sztuk.

  • Przyczyny występowania ubytków i strat surowców i pasz w procesach składowania, produkcji oraz w obrocie Ubytki w produkcji oraz składowaniu surowców i pasz. W składowaniu, transporcie, przetwarzaniu i obrocie materiałami sypkimi pochodzenia biologicznego (ziarno, nasiona, śruty, mąka, itp.) mamy do czynienia z wieloma zjawiskami, które z jednej strony utrudniają realizację tych operacji, z drugiej zaś zakłócają bilansowanie masowe przetwarzanych produktów. W licznych rozmowach z właścicielami wytwórni i mieszalni pasz (a także młynów oraz magazynów zbożowych i nasiennych) spotykałem się z próbą wyjaśnienia przyczyn występowania różnic w bilansie masowym przedsiębiorstwa i jakie są graniczne wielkości możliwych ubytków produktów w tych operacjach.

  • Pasterelloza (cholera drobiu) występuje u wszystkich gatunków ptaków dzikich i domowych.
    Czynnikiem zakaźnym jest drobnoustrój Pasteurella multocida sub. multocida dzielący się na 16 serotypów. Serotypy te różnią się zjadliwością (wszystkich przynależących do serotypów 1,3 i 4) powodują przebieg choroby o wysokiej śmiertelności. Ostatnio spotyka się szereg informacji iż także P. multocida sub. gallicida jak również kilka podtypów P. multocida mogą wywoływać chorobę przypominającą objawami klinicznymi cholerę drobiu.

  • Uaktualnienie informacji do artykułu „ Sortowanie i znakowanie jaj w UE”
    Przygotowanie jaj kurzych do obrotu handlowego odbywa się w Państwach Członkowskich UE na podstawie rozporządzenia (EWG) nr 1907/90 z 26 czerwca 1990 roku. oraz obowiązującego od 1 stycznia 2004 roku nowego rozporządzenia Komisji (WE) nr 2295/2003 z 23 grudnia 2003 roku (opubl. w Dz. Urz. WE L nr 340 z 24.12.2003 r.), które zastępuje dotychczasowe rozporządzenie (EWG) nr 1274/91 z 1991 roku. Oba rozporządzenia określają jakość handlową jaj kurzych wymaganą dla klas jakościowych A lub B. W nowym dokumencie wyeliminowano klasę jakości C. Jaja klasy A przeznaczone do obrotu handlowego muszą być odpowiednio sortowane i znakowane, natomiast jaja klasy B są kierowane do przetwórstwa spożywczego. Przetwórstwo jaj w UE Zmiany technologiczne w Europie rozpoczęły się wraz z przyjęciem wspólnego prawa europejskiego (EU 89/437), które zobowiązywało producentów europejskich do dokonania znaczących zmian, wewnątrz zakładów produkcyjnych oraz ich wyposażenia. Od kiedy dopasowanie się do przepisów przestało być kontrolowane przez państwo, a zaczęło podlegać kontrolom z innych państw-członków UE, nacisk na poprawę jakości produkcji znacznie się zwiększył.

  • Artykuł promocyjny firmy Ecoenergoterm
  • Artykuł promocyjny firmy Delacon
  • Citrex ™- nowy sposób ochrony zwierząt

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: www.drobiarski.com.pl


POWIĄZANE

Faktograf i IPI uruchamiają zasób dla dziennikarzy, opracowany po 18 miesiącach ...

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę