Adama_poleposition_15.03_30.04

Poprawa sytuacji na rynku trzody, choć perspektywy wciąż niepewne

22 marca 2021
Poprawa sytuacji na rynku trzody, choć perspektywy wciąż niepewne

Oceniamy, że na przełomie 2020 r. i 2021 r. ceny skupu trzody chlewnej osiągnęły swoje minimum lokalne i nastąpił punkt zwrotny w cyklu świńskim. Utrzymujący się w ostatnim czasie wzrost cen skupu świń wynika ze stopniowego ograniczania podaży wśród największych unijnych producentów wieprzowiny, będącego efektem załamania opłacalności produkcji w ostatnich kwartałach.

Uwzględniając obserwowany obecnie silny wzrost cen pasz oczekujemy, że kolejne kwartały przyniosą dalszy spadek pogłowia świń, co będzie sprzyjać dalszym podwyżkom cen skupu. Kluczowe z punktu widzenia skali wzrostu cen na rynku trzody chlewnej jest jednak tempo wygasania pandemii. Mimo rosnącej liczby zaszczepionych osób dostrzegamy ryzyko, że ożywienie popytu wewnętrznego w UE na wieprzowinę będzie wolniejsze niż pierwotnie oczekiwaliśmy (ze względu na restrykcje związane z trzecią falą pandemii, które mogą przeciągnąć się na tzw. sezon grillowy). Ponadto, ze względu na postępującą odbudowę pogłowia świń w Chinach, oczekujemy wyraźnego osłabienia unijnego eksportu wieprzowiny, co będzie oddziaływać w kierunku spadku cen skupu.

W okresie I-XI 2020 r. wartość polskiego eksportu wieprzowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) zwiększyła się o 0,8% r/r wobec spadku o 0,9% w analogicznym okresie 2019 r. Na nieznaczne zwiększenie wartości polskiego eksportu wieprzowiny złożyły się wyraźnie niższy wolumen sprzedaży przy jednoczesnym znaczącym wzroście cen uzyskiwanych przez eksporterów.

Cena skupu żywca wyniosła styczniu 3,96 zł/kg (-33,7% r/r), a cena pasz dla świń 1,64 zł/kg (+12,2% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się w styczniu na poziomie 2,42 wobec 4,09 przed rokiem, wskazując na bardzo silne pogorszenie opłacalności produkcji. Po uwzględnieniu czynników globalnych oraz krajowych prognozujemy, że cena skupu żywca wieprzowego w Polsce na koniec 2021 r. wyniesie ok. 5,00 zł/kg oraz 4,30 zł/kg na koniec 2022 r.

Ceny na krajowym rynku wołowiny powróciły już do poziomów obserwowanych przed wybuchem pandemii. Czynnikami stabilizującymi rynek wołowiny w Polsce była mniejsza podaż, częściowo ze względu na niską opłacalność produkcji w 2019 r. oraz relatywnie silny popyt zagraniczny. W kolejnych kwartałach oczekujemy dalszego wzrostu cen skupu bydła. Jego skala zależeć będzie od tempa wygasania pandemii warunkującego ożywienie aktywności w sektorze HoReCa. Ze względu na trzecią falę pandemii uważamy, że aktywność w tym sektorze zacznie rosnąć najwcześniej pod koniec II kw. br.

W okresie I-XI 2020 r. wartość polskiego eksportu wołowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) zmniejszyła się o 1,0% r/r wobec spadku o 4,8% w analogicznym okresie 2019 r. Cena skupu bydła wyniosła w styczniu do 6,51 zł/kg (+1,2% r/r), a cena pasz dla bydła 1,70 zł/kg (+10,6% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się na poziomie 3,82 wobec 4,17 przed rokiem, sygnalizując pogorszenie opłacalności produkcji w ujęciu rocznym. Uwzględniając sytuację na unijnym i krajowym rynku wołowiny oczekujemy, że cena skupu bydła w Polsce na koniec 2021 r. wyniesie ok. 6,65 zł/kg oraz 6,50 zł/kg na koniec 2022 r.

 

 

 

 

Credit Agricole Bank Polska S.A.


POWIĄZANE

Komisja Europejska prowadzi konsultacje społeczne (Feedback mechanism) projektu ...

Zgodnie z ostatnią decyzją władz Bośni i Hercegowiny z dnia 9 kwietnia 2021 r. w...

Co łączy Artura Żmijewskiego, Łukasza Nowickiego i Magdalenę Różczkę z Orlando B...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę