Komisja Europejska zaproponowała nowe przepisy mające na celu poprawę dobrostanu psów i kotów w UE oraz warunków zwierząt podczas transportu. Ustosunkowała się także do inicjatywy obywatelskiej mającej na celu wprowadzenie zakazu hodowli zwierząt na futra w UE.
Lepszy dobrostan psów i kotów
Przy liczbie ponad 72 milionów psów i ponad 83 milionów kotów w UE szacowana wartość sprzedaży psów i kotów wynosi 1,3 miliarda euro rocznie. Nielegalny handel nasilił się w ostatnich latach i w niektórych zakładach zwierzęta trzymane są w złych warunkach. Nowe przepisy mają na celu ujednolicenie standardów UE w zakresie dobrostanu psów i kotów, obejmujących warunki trzymania , opieki , transportu i leczenia w placówkach hodowlanych, sklepach zoologicznych i schroniskach.
Lepsze zasady transportu zwierząt
Każdego roku do UE i z UE transportuje się 1,6 miliarda zwierząt. Nowe przepisy mają na celu ograniczenie czasu podróży i umożliwienie przerw na odpoczynek poza pojazdem podczas długich podróży , zwiększenie minimalnej przestrzeni i zakazanie transportu w ekstremalnych temperaturach . Lepszy dobrostan zwierząt przynosi korzyści nie tylko samym zwierzętom, ale także konsumentom i rolnikom, ponieważ przyczynia się do tworzenia zrównoważonych systemów żywnościowych i pomaga zapobiegać zagrożeniom dla zdrowia publicznego.
Dalsza praca przy hodowli zwierząt futerkowych
Europejska Inicjatywa Obywatelska (ECI) „Europa wolna od futer” wezwała do wprowadzenia unijnego zakazu hodowli i sprzedaży produktów futrzarskich . Komisja zleciła Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności wydanie opinii naukowej w tej sprawie. Na podstawie tej opinii Komisja podejmie decyzję w sprawie najwłaściwszego działania, a także rozważy inne środki zapewniające dobrostan utrzymywanych zwierząt futerkowych.
Zrównoważone rolnictwo i ochrona świata przyrody idą w parze a „bezpieczeństwo żywnościowe, w zgodzie z naturą, pozostaje istotnym zadaniem” – stwierdziła Przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen w swoim przemówieniu SOTEU
Pakiet dotyczący dobrostanu zwierząt stanowi ważny filar strategii „od pola do stołu” – programu Europejskiego Zielonego Ładu na rzecz bardziej zrównoważonego rolnictwa i produkcji żywności.
EUROPEJSKI ZIELONY ŁAD
System zdrowej żywności dla ludzi i planety
Powiązanie między zdrowymi ludźmi, zdrowymi społeczeństwami i zdrową planetą stawia zrównoważone systemy żywnościowe w centrum Europejskiego Zielonego Ładu, unijnej strategii zrównoważonego wzrostu gospodarczego sprzyjającego włączeniu społecznemu. Ma na celu pobudzenie gospodarki, poprawę zdrowia i jakości życia ludzi oraz dbałość o przyrodę.
Europejski system rolnictwa i żywności, wspierany przez Wspólną Politykę Rolną , stanowi już światowy standard w zakresie bezpieczeństwa, pewności dostaw, żywienia i jakości. Teraz musi stać się także światowym standardem zrównoważonego rozwoju. Przejście na zrównoważony system żywnościowy, przy jednoczesnym zapewnieniu przystępności cenowej i dostępności żywności, przynosi korzyści środowiskowe, zdrowotne i społeczne, a także oferuje bardziej sprawiedliwe korzyści gospodarcze.
Dlatego w lipcu 2023 r. Komisja przyjęła pakiet środków na rzecz zrównoważonego wykorzystania kluczowych zasobów naturalnych , który wzmocni również odporność europejskich systemów żywnościowych i rolnictwa. Pakiet obejmuje nowe prawo glebowe, które pomoże nam mieć zdrowe gleby w UE do 2050 r., rozporządzenie w sprawie roślin produkowanych za pomocą technik genomu oraz środki mające na celu ograniczenie marnowania żywności i tekstyliów. Jego przyjęcie stanowi uzupełnienie poprzednich wniosków w ramach filaru „zasoby naturalne” Europejskiego Zielonego Ładu.
Celem UE jest
- zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe w obliczu niepewności geopolitycznej, zmiany klimatu i utraty różnorodności biologicznej
- zmniejszyć ślad środowiskowy i klimatyczny systemu żywnościowego UE
- wzmocnić odporność systemu żywnościowego UE
- przewodzić globalnemu przejściu w kierunku konkurencyjnego zrównoważonego rozwoju od pola do stołu
oprac, e-mkppr.pl źródło: commission.europa.eu/