W minionym roku wyeksportowaliśmy więcej zarówno przetworzonych owoców jak i warzyw –odpowiednio 937,4 tys. ton oraz prawie 917,5 tys. ton. Dla porównania w roku 2014 była to wielkość 870,6 tys. ton w przypadku przetworzonych owoców oraz 852,5 tys. ton przetworzonych warzyw.
Jak co roku największym importerem polskich przetworów owocowo-warzywnych były pozostałe kraje unijne –skierowaliśmy tam 786,2 tys. ton przetworów owocowych i 673,3 tys. ton warzywnych.
W eksportowanych przetworzonych owocach jak co roku dominowały soki owocowe oraz mrożonki –odpowiednio 473,7 tys. ton oraz niecałe 364,0 tys. ton. W wysyłanych polskich sokach prym wiódł koncentrat soku jabłkowego–356,5 tys. ton.
W eksportowanych warzywach przetworzonych najwięcej –prawie połowę stanowiły mrożone warzywa z wynikiem 450,0 tys. ton oraz niecałe 159,0 tys. ton frytki.
W przypadku importu przetworów owocowo-warzywnych w 2015 roku łączna ilość sprowadzonych do Polski warzyw przetworzonych to 328,9 tys. ton –o zaledwie niecałe 4 tys. ton mniej niż w roku poprzednim, z czego 263 tys. ton to dostawy przetworów unijnych. W przypadku importu owoców przetworzonych –w minionym roku wyniósł on 379,2 tys. ton czyli o 22 tys. ton więcej niż rok wcześniej.
FAMMU/FAPA na podst.: dane Ministerstwa Finansów