Trzoda chlewna jest gatunkiem szczególnie wrażliwym na stres cieplny, a jego negatywne skutki przekładają się na zdrowie i wydajność produkcyjną.
Przy dużej wilgotności powietrza i wysokich temperaturach panujących latem wyniki tuczu świń są gorsze. Dodatkowo upał jest czynnikiem stresogennym, przez co w stadzie może dochodzić do agresji pomiędzy osobnikami w walce o „lepsze” miejsce w budynku. Z tego powodu adaptowanie warunków w chlewni do sytuacji i ochładzanie zwierząt w gorące dni jest niezbędne.
Zalecane parametry mikroklimatu dla trzody:
Utrzymanie komfortowej dla świń temperatury latem pozwala na zapewnienie wysokiego poziomu dobrostanu, pozytywnie wpływa na ich przyrosty masy ciała i dodatkowo może obniżać ilość tworzącego się amoniaku w pomieszczeniu.
Stres cieplny powoduje straty w naszych gospodarstwach, dlatego zapewnijmy zwierzętom:
Jeżeli warunki na to pozwolą możemy dodatkowo:
Upał może osłabić apetyt u świń nawet o 20%, a niekorzystne warunki i zagęszczenie stada sprzyjają występowaniu agresji w stadzie. Pogryzienia mogą z kolei prowadzić do tworzenia się trudno gojących się ran, a w skrajnych wypadkach są nawet przyczyną upadków.
Upały są szczególnie szkodliwe dla macior. W przypadku loch prośnych mogą powodować poronienia lub zmniejszenie masy miotów. U loch karmiących upał obniża wydajność laktacyjną, więc prosięta są słabsze i mniej odporne. Warto zatem zadbać o suplementację kwasu askorbinowego w postaci dodatku do paszy dla loch w ilości 0,5 kg/1000 kg paszy lub 0,5 kg/1000 litrów wody.
Dbajmy o zwierzęta gospodarskie w czasie upału.
polsus.pl