MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Pamiętajmy o naszych zwierzętach - one również źle przechodzą upały

9 lipca 2021
Pamiętajmy o naszych zwierzętach - one również źle przechodzą upały

Trzoda chlewna jest gatunkiem szczególnie wrażliwym na stres cieplny, a jego negatywne skutki przekładają się na zdrowie i wydajność produkcyjną.

Przy dużej wilgotności powietrza i wysokich temperaturach panujących latem wyniki tuczu świń są gorsze. Dodatkowo upał jest czynnikiem stresogennym, przez co w stadzie może dochodzić do agresji pomiędzy osobnikami w walce o „lepsze” miejsce w budynku.  Z tego powodu adaptowanie warunków w chlewni do sytuacji i ochładzanie zwierząt w gorące dni jest niezbędne.

Zalecane parametry mikroklimatu dla trzody:

  • Optimum temperatur to 15 - 23o
  • Optimum wilgotności względnej powietrza 60-80%, przy czym w upały zalecane jest utrzymanie poziomu 60%
  • Prędkość powietrza 0,2-0,4 m/s

Utrzymanie komfortowej dla świń temperatury latem pozwala na zapewnienie wysokiego poziomu dobrostanu, pozytywnie wpływa na ich przyrosty masy ciała i dodatkowo może obniżać ilość tworzącego się amoniaku w pomieszczeniu.

Stres cieplny powoduje straty w naszych gospodarstwach, dlatego zapewnijmy zwierzętom:

  • Wygodny dostęp do świeżej wody – 1 osobnik, może jej spożyć w upały nawet do 21% objętości swojej wagi w ciągu dnia.
  • Sprawną wentylację w pomieszczaniach gospodarskich - zwracajmy uwagę na ilość powietrza dostarczaną do wnętrza chlewni
  • Świeżą paszę – usuwajmy niedojady, aby nie doszło do zatrucia.

Jeżeli warunki na to pozwolą możemy dodatkowo:

  • Zwiększyć ilość miejsca na 1 osobnika w chlewni – na głębokiej ściółce nie mniej niż 1m2 na jedną świnię.
  • Zraszać lub zamgławiać korytarze/wloty powietrza.

Upał może osłabić apetyt u świń nawet o 20%, a niekorzystne warunki i zagęszczenie stada sprzyjają występowaniu agresji w stadzie. Pogryzienia mogą z kolei prowadzić do tworzenia się trudno gojących się ran, a w skrajnych wypadkach są nawet przyczyną upadków.

Upały są szczególnie szkodliwe dla macior. W przypadku loch prośnych mogą powodować poronienia lub zmniejszenie masy miotów. U loch karmiących upał obniża wydajność laktacyjną, więc prosięta są słabsze i mniej odporne. Warto zatem zadbać o suplementację kwasu askorbinowego w postaci dodatku do paszy dla loch w ilości 0,5 kg/1000 kg paszy lub 0,5 kg/1000 litrów wody.

Dbajmy o zwierzęta gospodarskie w czasie upału.

 

polsus.pl


POWIĄZANE

Jak podaje resort rolnictwa, w Internecie pojawiły się nieprawdziwe informacje d...

Ministerstwo Polityki Agrarnej Ukrainy w dniu 9 stycznia 2025 r. zatwierdziło mi...

Ministerstwo Polityki Agrarnej rozdysponowało kontyngenty na eksport produktów d...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę