Gwałtowne wzrosty cen pszenicy rzędu 43-55 proc. przekładają się na ceny mąki, pieczywa oraz makaronu. Na znaczną dynamikę wzrostu cen wpływa również wzrost cen pozostałych surowców potrzebnych do produkcji makaronu. Polska Izba Makaronu w trosce o konsumentów zainicjowała dialog wokół bezpieczeństwa ciągłości dostaw makaronów do podmiotów handlowych.
Podczas specjalnego posiedzenia Polskiej Izby Makaronu, rozmawiano na temat bezpieczeństwa żywnościowego. Polscy producenci wyrazili zaniepokojenie cenami zbóż oraz jajek i innych surowców na rynku krajowym - Jako środowisko producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Makaronu z dużym niepokojeniem obserwujemy bardzo trudną sytuację na rynku pszenicy i surowców, które są głównymi składnikami w produkcji makaronów jak również wysokimi cenami energii elektrycznej, gazu, paliwa oraz znaczącym wzrostem cen opakowań. Chcemy inicjować merytoryczny dialog wokół obecnej sytuacji na rynku rolno-spożywczym. – podkreślał podczas spotkania Marek Dąbrowski, Prezes Zarządu PIM. - Makaron to jeden z najczęściej wybieranych przez konsumentów produktów zbożowych na całym świecie. Zaliczany jest do grona tych, o umiarkowanej kaloryczności i zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. – dodał.
W związku z wybuchem wojny na Ukrainie ceny zbóż na rynku krajowym wzrosły do poziomu nienotowanego od dwudziestu lat. Ta nadzwyczajna sytuacja z jaką mają teraz do czynienia przedsiębiorcy, wymaga konkretnych działań. Podczas posiedzenia ustalono, iż Polska Izba Makaronu w trosce o konsumenta oraz zaspokojenie potrzeb żywieniowych społeczeństwa, podejmie szereg działań zmierzających do zapewnienia ciągłości dostaw produktów makaronowych do sieci handlowych, w celu stabilizacji poważnej sytuacji na rynku.
W tej szczególnej sytuacji apelujemy do naszych partnerów handlowych o renegocjacje dotychczasowych umów handlowych i korekty cenników, które będą adekwatne do rzeczywistych kosztów produkcji i nie doprowadzą do bankructw niektórych mniejszych wytwórców makaronów. – zaznaczył Prezes Marek Dąbrowski.
Polska jest jednym z głównych producentów zboża w UE. Według szacunków GUS, zbiory zbóż w 2020 r. wyniosły rekordowe 35,5 mln ton, tj. o 22,5% więcej niż w 2019 r. W stosunku do średniej z poprzednich 5 lat było to więcej o 22,0%, a w porównaniu z 2010 r. aż o 30,6%. W 2021 r. zbiory zbóż są szacowane na 34,5 mln ton, czyli o około 3% mniej niż w poprzednim roku.
***
Polska Izba Makaronu powstała ponad 20 lat temu i zrzesza większość znaczących producentów makaronów w naszym kraju.
Instytut Strategii i Rozwoju / Polska Izba Makaronu