Po historycznym rekordzie borówki w sierpniu - ponad połowa Polaków jadła je w dniu poprzedzającym badanie - najpopularniejszym superowocem jest malina. Najpopularniejszym owocem we wrześniu były jabłka (87%), śliwki (66%) i gruszki (49%). Najpopularniejszym warzywem ziemniaki (98%), pomidory (95%), ogórki (88%). Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” - oddający jakośc diety Polaków - przyjął we wrześniu wartość 45,1 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.
Badanie zrealizowano w dniach 3-8 września 2021 r., na reprezentatywnej próbie 1008 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pytał respondentów o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Największe miasta (500 tys. i więcej) Jakich owoców mieszkańcy największych miast jedli we wrześniu więcej niż mieszkańcy mniejszych miejscowości? Borówek (46%), truskawek (30%) i czerwonych porzeczek (21%).
Najmniejsze miasta (do 19 tys.) Jakich owoców mieszkańcy najmniejszych miast jedli we wrześniu więcej niż mieszkańcy dużych miast? Malin (45%) i czerwonych porzeczek (28%)
Wieś Jakich owoców mieszkańcy wsi jedli we wrześniu więcej niż mieszkańcy miast? Śliwek (70%), gruszek (53%), malin (46%), czerwonych porzeczek (22%).
Konsumpcja owoców w sierpniu
Najpopularniejszym owocem we wrześniu były jabłka. Ich konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje prawie dziewięciu na dziesięciu Polaków (87%).
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się śliwki, które jadła ponad połowa (66%) badanych. Spożycie śliwek jest wyższe niż w sierpniu br. (o 14 p.p.). 49% Polaków na początku września jadło gruszki. To mniej niż przed rokiem (o 2 p.p).
We wrześniu wzrosło spożycie jabłek z 80% do 87% oraz jeżyny z 18% do 22%. Spadek odnotowały: czerwona porzeczka (o 9 p.p.), maliny (o 6 p.p.), truskawki (o 8 p.p.) oraz czarna porzeczka (o 3 p.p.).
Na początku obecnego miesiąca odnotowano znaczny spadek spożycia borówek (o 14 p.p.). Spożycie aronii (16%) utrzymuje się na mniej więcej stałym poziomie od czerwca zeszłego roku.
Konsumpcja warzyw w sierpniu
Najpopularniejszym warzywem we wrześniu były ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklarują niemal wszyscy badani (98%).
Na drugim miejscu wśród polskich warzyw znalazły się pomidory, które jadło 95% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do ogórków (88%).
Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.
W stosunku do sierpnia wzrosło spożycie marchewki (o 4 p.p.). Zmalało spożycie cukinii (o 7 p.p.), ogórka (o 4. p.p.), papryki (o 4 p.p.) oraz kapusty (o 4 p.p.).
Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków
Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 91% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 76% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 67% na kolację. Na przekąskę warzywa i owoce spożywało 48% Polaków, natomiast na drugie śniadanie 47%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (36%).
Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 47% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.
Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (17%).
Najrzadziej (26%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.
Wczoraj na talerzu
Jedynie 16% Polaków odżywiało się w sierpniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.
Jedynie 16% Polaków odżywiało się we wrześniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.
Ponad co czwarty (29%) badany odżywiał się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości jego posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią jego połowę.
54% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 38% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 16% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.
Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął we wrześniu wartość 45,1 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.
W porównaniu do sierpnia wskaźnik ten zmalał o 0,6 pkt. Wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja".