MERCOSUR1
TSW_XV_2025

KASZE JUŻ OD NIEMOWLAKA? Tak, już od 2 roku życia

18 lipca 2023
KASZE JUŻ OD NIEMOWLAKA? Tak, już od 2 roku życia

DOWIEDZ SIĘ, JAK JE WPROWADZAĆ I POZNAJ PROSTE I SMACZNE PRZEPISY

U dzieci do 2. roku życia nawyki żywieniowe dopiero się kształtują. Stąd tak ważne jest, by rodzice oferowali swoim maluchom różnorodne produkty z każdej grupy, także te pochodzące ze zbóż, w tym kasze. Jak wprowadzać je do jadłospisu dziecka? W jaki sposób przygotowywać i jak skomponować z kaszą posiłek, by był wartościowy i atrakcyjny dla najmłodszych? Na te pytania odpowiada Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, która proponuje również przepisy z myślą o maluszkach.

 

Jaka kasza na początek?

Obowiązujące rekomendacje żywieniowe nie określają, w jakiej kolejności należy wprowadzać nowe produkty podczas rozszerzania diety. Dotyczy to również kasz. Ich wyróżnikiem jest obecność glutenu lub jego brak, a także wielkość ziarna - istnieją bowiem kasze drobne i grube. I to te cechy w głównej mierze decydują o rodzaju kaszy, jaką wybierzemy dla naszego dziecka w pierwszej kolejności.

- Już w pierwszych dniach rozszerzania diety, a więc nie wcześniej niż po 17. tygodnia życia (początek 5. m.ż.) i nie później niż w 26. tygodniu życia (początek 7. m.ż.), możemy podać maluchowi zarówno kasze bezglutenowe, jak i te zawierające gluten. Zawsze jednak należy zaczynać od podawania małych ilości, czyli kilku łyżeczek – wyjaśnia Monika Stromkie-Złomaniec.

Na samym początku idealne będą drobne kasze, jak manna, kukurydziana czy jęczmienna (drobna), gdyż nie wymagają od dziecka dużych umiejętności gryzienia. W kolejnych tygodniach i miesiącach można sięgać po kasze grube, które mają wyższą wartość odżywczą oraz mobilizują dziecko do gryzienia i żucia.

W jakiej formie?

Ugotowana kasza będzie znakomitym zbożowym dodatkiem do jogurtu lub mleka - zamiast popularnych kaszek bądź słodkich płatków śniadaniowych. Doskonale sprawdzi się kasza jaglana, owsiana, manna, kukurydziana i różne jęczmienne. Taki posiłek warto wzbogacić o sezonowe owoce - sprawią, że danie będzie dla dziecka atrakcyjne wizualnie i smaczne.

Do rączki

Przygotowując kaszę dla malucha w początkowej fazie rozszerzania diety, najlepiej ugotować ją „na kleisto”, co ułatwi dziecku zjedzenie jej.

- Efekt ten uzyskamy, gotując produkt w większej ilości wody i dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Tak przygotowaną kaszę wystarczy przełożyć na dno prostokątnego naczynia, ugnieść łyżką i odstawić do ostygnięcia. Następnie kroimy ją w większą kostkę, którą z łatwością maluch weźmie do rączki. Z ciepłej, ugotowanej na kleisto kaszy można także ulepić kulki – proponuje dietetyczka.

 

placuszki z kaszy manny

Z końcem 1. roku życia, komponując danie dla dziecka, należy zwrócić uwagę na obecność w nim źródła białka, węglowodanów i tłuszczu. Każdy posiłek powinien też zawierać warzywa i/lub owoce.

- Kasza nie zawsze musi być dodatkiem do mięsa czy ryby. Z powodzeniem może zastąpić mąkę i stać się pożywnym składnikiem pierogów leniwych, a połączona z warzywami, stworzy ciekawe w smaku kotleciki – zapewnia Monika Stromkie-Złomaniec.

Na podwieczorek - kasza na słodko

Przynajmniej do końca 1. roku życia nie należy podawać dziecku cukru i jego zastępników (np. miodu, syropu klonowego, syropu z daktyli itp.). Nie oznacza to jednak, że musimy zrezygnować ze słodkich poczęstunków.

- Na podwieczorek maluch może zjeść posiłek z owocami, kaszą i serem białym, czyli źródłem białka.
W ten sposób powstanie dobrze zbilansowane danie. Innym pomysłem są placki z owocami - na bazie kaszy manny (np. błyskawicznej, której nie trzeba wcześniej gotować) lub jaglanej. Z pewnością polubią je nie tylko najmłodsi członkowie rodziny –
przekonuje ekspertka kampanii.

Przepisy Moniki Stromkie-Złomaniec dla dzieci od 6. m.ż. do 2 r.ż.

Orkiszowe pierogi leniwe z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
  • 250g twarogu białego tłustego
  • 70g mąki orkiszowej jasnej (+ mąka do podsypania)
  • 70g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • do podania: jogurt naturalny i owoce sezonowe

Przygotowanie:

Kaszę przepłukać na sitku i ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki na pierogi (ugotowaną kaszę, obie mąki i jajko) zagnieść w misce na ciasto. Odstawić je na około 15-20 minut do lodówki.
W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę. Stolnicę lub blat kuchenny podsypać mąką orkiszową. Schłodzone ciasto podzielić na 3-4 części, z każdej uformować wałeczek, a następnie spłaszczyć go lekko dłonią i odcinać ukośne pierogi/kluski. Gotować partiami - nie wszystkie naraz, bo się skleją. Wrzucać kluski na wrzątek. Od wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze 2-3 minuty, po czym wyciągać kluski łyżką cedzakową na talerz i tak samo postępować z kolejną partią klusek. Podawać z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami. 

Kotleciki gryczano-kalafiorowe z natką pietruszki

Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej niepalonej (przed gotowaniem)
  • 330g kalafiora
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
  • mąka z ciecierzycy do obtoczenia kotlecików
  • olej rzepakowy 

Przygotowanie:

Kaszę przepłukać na sitku i ugotować do miękkości. Podobnie przygotować kalafiora. Ugotowane składniki odstawić do wystygnięcia. Do miski przełożyć kalafiora i rozgnieść go dobrze widelcem na papkę (raczej nie miksować, bo zrobi się mus). Do kalafiora dodać ugotowaną kaszę, mąkę ziemniaczaną, jajko, posiekaną natkę
i mieloną gałkę muszkatołową. Masę zagnieść dłonią. Odstawić na 15-20 minut do lodówki. Po tym czasie przygotować kotleciki: z małej ilości masy formować kulki, obtaczać w mące z ciecierzycy i delikatnie spłaszczać dłonią. Kotleciki smażyć na nieprzywierającej patelni z odrobiną oleju rzepakowego, po 2-3 minuty z każdej strony.

 

kotlety z kaszy vege

 

Placuszki z kaszy manny z owocami 

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • 3 łyżki mleka krowiego 3,2%
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy
  • sezonowe owoce jagodowe

Przygotowanie:

W miseczce zalać kaszę mannę mlekiem, wymieszać i odstawić na około 15 minut. Całe jajko ubić w osobnym naczyniu. Do napęczniałej kaszy wlać ubite jajko i delikatnie wymieszać. Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzać wraz z odrobiną oleju rzepakowego, nakładać po łyżce ciasta w odstępach i smażyć mini placuszki, po 1,5 minuty z każdej strony. Placuszki podawać z sezonowymi owocami. 

***

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się tutaj:

http://www.lubiekasze.pl/

https://www.facebook.com/lubiekasze/

https://www.instagram.com/lubie_kasze/

 

oprac, e-mk, ppr.pl


POWIĄZANE

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę