Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jak zmieniła się produkcja jaj konsumpcyjnych w Polsce na tle Unii Europejskiej?

15 maja 2017
Jak zmieniła się produkcja jaj konsumpcyjnych w Polsce na tle Unii Europejskiej?

W 2016 r. Polska utrzymała pozycję w ścisłej czołówce producentów jaj konsumpcyjnych w UE, o rocznej produkcji na poziomie 9,1 mld sztuk. Jednak dynamika produkcji w skali roku była niewielka - w granicach + 0,3%. Przypominamy, że w 2015 r. przyrost produkcji także nie przekroczył 1%. Według wstępnych przewidywań dla sektora jaj w Polsce, w 2017 r. spodziewany jest około 3% wzrost produkcji. Jaja konsumpcyjne stanowiły 85% wszystkich jaj kurzych wyprodukowanych w Polsce, pozostałe 15% to jaja wylęgowe.

 

Jak wynika z analizy handlu zagranicznego, istotna część krajowej produkcji jaj spożywczych jest zagospodarowywana na rynkach UE i poza jej granicami – udział eksportu w krajowej produkcji wyniósł w 2016 r. około 45%. O wiele mniejsze znaczenie miał import jaj w skorupkach, który w ujęciu ilościowym odpowiadał 3,5% produkcji w Polsce.

 

Podobnie jak w ubiegłych latach najwięcej jaj produkowano w Wielkopolsce i na Mazowszu. Podaż jaj z ferm zarejestrowanych we wspomnianych regionach Polski wyniosła odpowiednio: 3,5 mld sztuk i 1,3 mld sztuk. Liczba jaj wyprodukowanych w województwie wielkopolskim miała 38,5% udział w produkcji ogółem, a z województwa mazowieckiego 14,3% udział. Poza wspomnianymi dominującymi regionami, duża liczba jaj jest produkowana przez producentów w województwach: małopolskim, dolnośląskim i łódzkim. Analizując dane GUS, poza wielkością produkcji jaj w poszczególnych województwach, warto zwrócić uwagę na zachodzące zmiany w porównaniu do 2015 r. Przyrost produkcji nastąpił w Wielkopolsce (+8,6%) i Małopolsce (+27%). Jednak podaż jaj z ferm prowadzących działalność na terytorium pozostałych wiodących w produkcji województw uległa wyraźnym spadkom: mazowieckie (-16%), dolnośląskie (-21%), łódzkie (-16%).

 

Polska od kilku lat zaliczana jest we Wspólnocie do „siódemki” największych producentów jaj konsumpcyjnych. Przed nami uplasowała się Holandia, Wlk. Brytania, Hiszpania, Niemcy, Włochy i Francja – lider produkcji. Udział podaży jaj z polskich ferm w unijnej produkcji ogółem stanowi aktualnie 8,5%. Przypominamy, że według analiz eksperckich Komisji Europejskiej, unijna produkcja jaj w 2016 r. wyniosła 108 mld sztuk, a w 2017 r. przewiduje się jej dalszy wzrost o 0,6%.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabela 1.

Produkcja jaj spożywczych w Polsce w 2016 r. według województw wraz z procentowa zmianą r/r.

 

Województwa

Produkcja (tys. szt.)

% zmiana 2016/2015

Dolnośląskie

529 553

-21,0

Kujawsko-pomorskie

195 239

-27,8

Lubelskie

284 520

+ 18,9

Lubuskie

241 229

-24,6

Łódzkie

451 900

-15,8

Małopolskie

659 527

+ 26,7

Mazowieckie

1 342 189

-16,1

Opolskie

121 800

+ 15,3

Podkarpackie

315 564

+ 30,7

Podlaskie

166 080

+ 13,8

Pomorskie

242 433

+ 32,0

Śląskie

377 917

-14,2

Świętokrzyskie

251 016

+ 84,3

Warmińsko-mazurskie

201 776

-11,9

Wielkopolskie

3 546 345

+ 8,6

Zachodniopomorskie

163 924

+ 5,1

Ogółem

9 091 012

+ 0,3

 

 

 

Katarzyna Gawrońska, Główny Specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę