W 2016 r. Polska utrzymała pozycję w ścisłej czołówce producentów jaj konsumpcyjnych w UE, o rocznej produkcji na poziomie 9,1 mld sztuk. Jednak dynamika produkcji w skali roku była niewielka - w granicach + 0,3%. Przypominamy, że w 2015 r. przyrost produkcji także nie przekroczył 1%. Według wstępnych przewidywań dla sektora jaj w Polsce, w 2017 r. spodziewany jest około 3% wzrost produkcji. Jaja konsumpcyjne stanowiły 85% wszystkich jaj kurzych wyprodukowanych w Polsce, pozostałe 15% to jaja wylęgowe.
Jak wynika z analizy handlu zagranicznego, istotna część krajowej produkcji jaj spożywczych jest zagospodarowywana na rynkach UE i poza jej granicami – udział eksportu w krajowej produkcji wyniósł w 2016 r. około 45%. O wiele mniejsze znaczenie miał import jaj w skorupkach, który w ujęciu ilościowym odpowiadał 3,5% produkcji w Polsce.
Podobnie jak w ubiegłych latach najwięcej jaj produkowano w Wielkopolsce i na Mazowszu. Podaż jaj z ferm zarejestrowanych we wspomnianych regionach Polski wyniosła odpowiednio: 3,5 mld sztuk i 1,3 mld sztuk. Liczba jaj wyprodukowanych w województwie wielkopolskim miała 38,5% udział w produkcji ogółem, a z województwa mazowieckiego 14,3% udział. Poza wspomnianymi dominującymi regionami, duża liczba jaj jest produkowana przez producentów w województwach: małopolskim, dolnośląskim i łódzkim. Analizując dane GUS, poza wielkością produkcji jaj w poszczególnych województwach, warto zwrócić uwagę na zachodzące zmiany w porównaniu do 2015 r. Przyrost produkcji nastąpił w Wielkopolsce (+8,6%) i Małopolsce (+27%). Jednak podaż jaj z ferm prowadzących działalność na terytorium pozostałych wiodących w produkcji województw uległa wyraźnym spadkom: mazowieckie (-16%), dolnośląskie (-21%), łódzkie (-16%).
Polska od kilku lat zaliczana jest we Wspólnocie do „siódemki” największych producentów jaj konsumpcyjnych. Przed nami uplasowała się Holandia, Wlk. Brytania, Hiszpania, Niemcy, Włochy i Francja – lider produkcji. Udział podaży jaj z polskich ferm w unijnej produkcji ogółem stanowi aktualnie 8,5%. Przypominamy, że według analiz eksperckich Komisji Europejskiej, unijna produkcja jaj w 2016 r. wyniosła 108 mld sztuk, a w 2017 r. przewiduje się jej dalszy wzrost o 0,6%.
Tabela 1.
Produkcja jaj spożywczych w Polsce w 2016 r. według województw wraz z procentowa zmianą r/r.
Województwa |
Produkcja (tys. szt.) |
% zmiana 2016/2015 |
Dolnośląskie |
529 553 |
-21,0 |
Kujawsko-pomorskie |
195 239 |
-27,8 |
Lubelskie |
284 520 |
+ 18,9 |
Lubuskie |
241 229 |
-24,6 |
Łódzkie |
451 900 |
-15,8 |
Małopolskie |
659 527 |
+ 26,7 |
Mazowieckie |
1 342 189 |
-16,1 |
Opolskie |
121 800 |
+ 15,3 |
Podkarpackie |
315 564 |
+ 30,7 |
Podlaskie |
166 080 |
+ 13,8 |
Pomorskie |
242 433 |
+ 32,0 |
Śląskie |
377 917 |
-14,2 |
Świętokrzyskie |
251 016 |
+ 84,3 |
Warmińsko-mazurskie |
201 776 |
-11,9 |
Wielkopolskie |
3 546 345 |
+ 8,6 |
Zachodniopomorskie |
163 924 |
+ 5,1 |
Ogółem |
9 091 012 |
+ 0,3 |
Katarzyna Gawrońska, Główny Specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz