W minioną środę odbyło się Forum Biznesu Prezydencji Cogeca, skupiające przedstawicieli międzynarodowych spółdzielni rolno-spożywczych w celu przedyskutowania roli, jaką pełnią ich spółdzielnie w budowaniu „odpornych i zrównoważonych globalnych łańcuchów dostaw żywności”. Przedstawiciele spółdzielni rolnych przedstawili refleksje na temat ubiegłego roku, ocenili sytuację oraz presję spowodowaną przez pandemię COVID-19 i skupili się na perspektywach gospodarczych, handlowych oraz regulacyjnych, które bezpośrednio wpływają na konkurencyjność spółdzielni rolno-spożywczych na całym świecie.
Publiczność, która liczyła ponad stu uczestników, mogła zapoznać się z kompleksowym spojrzeniem na rozwój sytuacji gospodarczej po pandemii oraz trafną prognozą odnośnie scenariuszy inwestycyjnych niezbędnych do odbudowy i rozwoju sektora rolno-spożywczego. Ponadto Forum skupiło się na bezpośrednim związku między handlem i bezpieczeństwem żywnościowym, jako że pandemia przyniosła nowe ważne kwestie, które należy uwzględnić w agendzie handlowej w UE i na świecie.
Wnikliwe prezentacje przedstawione przez spółdzielnie rolno-spożywcze, które działają w Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej ukazały rożne podejścia wykorzystywane w przedsiębiorstwach, będących własnością rolników, nie tylko aby przetrzymać wstrząsy, ale aby faktycznie polepszyć konkurencyjność i usprawnić modele biznesowe.
„Podczas pandemii, rolno-spożywczy łańcuch dostaw UE ukazał wysoki poziom odporności. Nasze spółdzielnie rolne odegrały swoją rolę!”, stwierdził przewodniczący Cogeca, Ramon Armengol.
„Od pola do stołu, spółdzielnie rolnicze pracowały nad rozwiązaniem problemu niedociągnięć występujących w łańcuchu dostaw żywności, które mogłyby spowodować znaczne zakłócenia i straty gospodarcze. Z drugiej strony, spółdzielnie były również w stanie stworzyć nowe możliwości. Niektóre wypuściły nowe produkty i stworzyły nowe rynki zbytu, inne wspierały w sferze społecznej tych, którzy byli na pierwszej linii walki z wirusem. Mieliśmy tak naprawdę możliwość zapoznania się z nowymi innowacjami, które polepszają odporność i tworzą wartość gospodarczą i społeczną”, dodał.
Jeżeli chodzi o element zrównoważoności w globalnym łańcuchu dostaw, przewodniczący Armengol wskazał, że „Jesteśmy świadomi ogromnej presji nałożonej na systemy żywnościowe, zwłaszcza w związku ze zmianami klimatu oraz, w szerszym ujęciu, z wyzwaniami odnośnie zrównoważoności. Mimo że może się wydawać, że nasza odpowiedź na zmiany klimatu skupia się głównie na środkach krótkoterminowych i oszczędnościowych, nasze spółdzielnie w wielu przypadkach są prekursorami jeśli chodzi o rozwiązania długoterminowe i poprawę wydajności produkcji”.
Forum stanowi również wyjątkową możliwość omówienia kwestii zarządzania i mechanizmu sterowania, które są niezbędne do wdrożenia, poprzez ocenę, procesy i planowanie, kompleksowych strategii zrównoważoności, w coraz większym zakresie stanowiących podstawę dla każdej spółdzielni.
Copa - Cogeca