MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Filipiński rynek otwarty dla polskiego drobiu

18 sierpnia 2023
Filipiński rynek otwarty dla polskiego drobiu

Po wielomiesięcznych konsultacjach pomiędzy Głównym Inspektoratem Weterynarii, a właściwymi służbami administracji filipińskiej, udało się osiągnąć porozumienie dotyczące dopuszczenia polskiego drobiu na ten rynek.

Polska jest także pierwszym krajem Unii Europejskiej, gdzie Filipiny uznały polski system
regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na poziomie województw. Oznacza to, eksport polskiego mięsa drobiowego, produktów z mięsa drobiowego, jaj wylęgowych i piskląt
jednodniowych będzie możliwy z towarzyszeniem bilateralnie uzgodnionych świadectw zdrowia.

- To nasz ogromny sukces i uwieńczenie wielomiesięcznych starań. Krajowa Rada Drobiarstwa -
Izba Gospodarcza konsekwentnie przekonuje zagranicznych partnerów, że polski drób jest bezpieczny i atrakcyjny cenowo, a wprowadzenie zasady regionalizacji we wzajemnych stosunkach handlowych jest jak najbardziej zasadne. W sierpniu bieżącego roku, nasza Izba, wspólnie z PAIH oraz Ambasadą RP w Manili, zorganizowała misję przedstawicieli zakładów drobiarskich, połączoną z udziałem w targach World Food Expo (WOFEX) w Manili, w której osobiście brałem udział. W ramach misji, oprócz spotkań o charakterze biznesowym polska delegacja uczestniczyła w rozmowach z przedstawicielami administracji filipińskiej, podczas których omawiane były zarówno sprawy związane z aktualną sytuacją na rynku mięsa
drobiowego, potencjałem eksportowym Polski, jak również temat występowania grypy ptaków
mówi Dariusz Goszczyński, Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa- Izby Gospodarczej.

Otwarcie jednego z kluczowych, liczących ponad 100 mln ludzi rynku Azji Południowo -
Wschodniej, na którym mięso drobiowe odgrywa istotna rolę i jest podstawowym składnikiem
diety mieszkańców Filipin, daje polskim zakładom drobiarskim nowe możliwości rozwoju. Sukces
negocjacji nie byłby możliwy bez pomocy krajowych i filipińskich partnerów. Dlatego też
kierujemy podziękowania dla wszystkich osób i instytucji zaangażowanych w uzyskanie dostępu
do rynku Filipin dla polskiego mięsa drobiowego. Dzięki dobrej współpracy z Ministerstwem
Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównym Inspektoratem Weterynarii, Ambasadą RP w Manili
oraz Polskiej Agencji Inwestycji Zagranicznych osiągnięcie porozumienia było możliwe. Należy jednocześnie podkreślić bardzo duże zaangażowanie filipińskich organizacji branżowych w rozwój wzajemnej współpracy, dodaje prezes Goszczyński.

Polska jest liderem w produkcji mięsa drobiowego w UE, notując coroczny wzrost sprzedaży
zarówno w kraju, jak i za granicą. Produkcja polskiego drobiu w 2022 r. przekroczyła 3,3 mln ton, z
czego ponad 53% mięsa i przetworów trafiło na eksport.

Polskie mięso drobiowe i jego przetwory cieszą się dużym uznaniem na światowym rynku. Na
rynek europejski trafia ponad 66% wyeksportowanego polskiego drobiu. Pozostała część
kierowana jest na rynki krajów trzecich. Głównymi importerami polskiego drobiu w ramach
wymagającego rynku UE są niezmiennie: Niemcy, Holandia i Francja. W ramach krajów trzecich
m.in. Wielka Brytania, Ukraina, Kongo, Ghana i Liberia.

Polski Drób

oprarc, e-red, ppr.pl; źródło: KRD-IG


POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę