aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

FAO/OECD: wzrost globalnej produkcji mięsa

27 lipca 2022
FAO/OECD: wzrost globalnej produkcji mięsa

Według danych FAO/OECD światowa produkcja mięsa w 2021 roku wzrosła o 5 proc. do blisko 339 mln ton. W największym stopniu do zwiększenia produkcji przyczynił się 34 proc. wzrost produkcji mięsa wieprzowego w Chinach (odbudowa stad świń po ogromnych strat wywołanych przez AFS).

Podaż mięsa drobiowego zwiększyła się nieznacznie (spadek rentowności). Oszacowano, że globalny import mięsa w 2021 roku osiągnął wartość 40 mln ton. Największymi dostawcami mięsa na rynku międzynarodowym byli: Brazylia, Unia Europejska, Stany Zjednoczone. W handlu światowym dominowało mięso drobiowe. Jeśli chodzi o wołowinę to sytuacja bywała odmienna w zależności od regionu, notowano zarówno spadki jak i zwiększenie produkcji. Czynnikami determinującymi produkcję wołowiny były między innymi: skutki pandemii COVID-19, redukcja pogłowia bydła mlecznego w UE, braki siły roboczej czy podatek eksportowy w Argentynie. Z kolei wzrost produkcji mięsa wołowego obserwowany w Indiach (+12%) napędzany był ożywieniem popytu po pandemii oraz wzrostem zapotrzebowania na Bliskim Wschodzie i w Azji Południowo – Wschodniej.

 

 


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę