OPOLAGRA_2025

FAO – w maju podrożała żywność, a cukier najsilniej

7 czerwca 2016
FAO  – w maju podrożała żywność, a cukier najsilniej

W maju 2016 roku indeks cen żywności FAO zyskał 2,1%, wzrastając do 155,8 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 6,8 %. Potaniały tylko oleje, pozostałe grupy drożały, a cukier najsilniej.

Indeks olejów obniżył się o 1,8% (taniał olej palmowy ze względu na słabszy popyt z Chin, Indii i UE przy dużej podaży, zwłaszcza z Malezji).

Indeks  mięsa zyskał 2% (drożały wszystkie gatunki mięsa, najbardziej wieprzowina i mięso owcze), zboża zanotowały 1,6% wzrost (drożały kukurydza i ryż), a indeks produktów mleczarskich zyskał 0,4%.

Z kolei indeks cukru FAO wzrósł w maju dynamicznie, o 11,7% do 240,4 punktów. Przyczyn podwyżek należy upatrywać głównie prognozach mniejszej produkcji cukru w Chinach i Indiach. Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, również przemawia za podwyżkami.

FAPA/FAMMU na podst.: FAO


POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę