biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

FAO – w maju podrożała żywność, a cukier najsilniej

7 czerwca 2016
FAO  – w maju podrożała żywność, a cukier najsilniej

W maju 2016 roku indeks cen żywności FAO zyskał 2,1%, wzrastając do 155,8 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 6,8 %. Potaniały tylko oleje, pozostałe grupy drożały, a cukier najsilniej.

Indeks olejów obniżył się o 1,8% (taniał olej palmowy ze względu na słabszy popyt z Chin, Indii i UE przy dużej podaży, zwłaszcza z Malezji).

Indeks  mięsa zyskał 2% (drożały wszystkie gatunki mięsa, najbardziej wieprzowina i mięso owcze), zboża zanotowały 1,6% wzrost (drożały kukurydza i ryż), a indeks produktów mleczarskich zyskał 0,4%.

Z kolei indeks cukru FAO wzrósł w maju dynamicznie, o 11,7% do 240,4 punktów. Przyczyn podwyżek należy upatrywać głównie prognozach mniejszej produkcji cukru w Chinach i Indiach. Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, również przemawia za podwyżkami.

FAPA/FAMMU na podst.: FAO


POWIĄZANE

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaproponowało przedłużenie terminu na uzysk...

Ponad 140 tysięcy złotych – o taką kwotę dolnośląski oddział ARiMR obniżył dotac...

ROLNICTWO W OBLICZU WIELKIEGO KRYZYSU – PILNE APEL ŚRODOWISK BRANŻOWYCH DO WŁADZ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę