OPOLAGRA_2025

FAO: niewielki spadek cen żywności na świecie w listopadzie br.

13 grudnia 2016
FAO:  niewielki  spadek cen żywności na świecie w listopadzie br.
PAP/EPA / ALEX HOFFORD

W listopadzie br. indeks światowych cen żywności FAO - międzynarodowej organizacji ds. wyżywienia i rolnictwa - obniżył się wobec cen z października o 0,4 proc. (0,7 pp.) do 171,3 pkt. W skali roku żywność na świecie podrożała o 10,4 proc. Najbardziej potaniał cukier, a podrożały - oleje.

Według danych FAO notowania żywności rosną od początku tego roku, jedynie w lipcu i w listopadzie miał miejsce nieznaczny spadek cen. W listopadzie najbardziej potaniał cukier (-8,9 proc.), niższe były ceny zbóż (-0,6 proc.) i mięsa (-0,2 proc.). Podrożały oleje roślinne (+4,5 proc.) oraz produkty mleczarskie (+1,9 proc.).

W sektorze mięsnym obniżyły się ceny wieprzowiny, mięsa owczego oraz drobiowego, podrożała natomiast wołowina. Przyczyną niewielkiego spadku cen wieprzowiny był niższy popyt importowy Chin, a co za tym idzie ograniczenie unijnego eksportu na ten rynek przy dużej podaży. Do spadku cen mięsa owczego na świecie przyczynił się sezonowy wzrost podaży w Oceanii. Notowania wołowiny wzrosły natomiast z uwagi na ograniczenie produkcji i zwyżkę cen eksportowych w Australii.

Ceny zbóż spadły w listopadzie (po nieznacznym październikowym wzroście) i były o 7,9 proc. niższe niż przed rokiem. Do tendencji zniżkowej przyczyniło się umocnienie wartości dolara amerykańskiego oraz duża podaż ziarna w skali globu. Dobre prognozy zbiorów w Australii i Argentynie miały wpływ na obniżenie notowań pszenicy.

Spadek cen cukru w listopadzie spowodowany był głównie przez osłabienie się brazylijskiego reala wobec dolara, co sprzyjało wzrostowi eksportu.

Artykuły mleczarskie (pełne mleko w proszku i masło) podrożały ze względu na utrzymujący się popyt ze strony krajów Bliskiego Wschodu, Północnej Afryki oraz Chin. Ponadto zmniejszyły się dostawy tych produktów z Nowej Zelandii.

Przyczyną dużego wzrostu cen olejów był olej palmowy. Ceny tego surowca umocniły się za sprawą m.in. niższej od spodziewanej produkcji w Azji Południowowschodniej oraz dzięki perspektywie dalszego wzmacniania się podaży globalnej. Wzrosły również notowania oleju sojowego na skutek stabilnego popytu ze strony globalnych importerów oraz obniżenia mocy przerobowych w Ameryce Południowej. Do wzrostu cen przyczyniła się też perspektywa zwiększenia zapotrzebowania na oleje roślinne ze strony sektora biodiesla.

 

(PAP)


POWIĄZANE

W trudnym terenie leśnym, gdzie stabilność, siła uciągu i niezawodność są kluczo...

Sztuczna inteligencja powinna zawsze pozostawać pod kontrolą ludzi. Należy uczyn...

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę