Rosnący globalny popyt na wyroby serowarskie oraz nieograniczony dostęp do rynku unijnego po akcesji Polski do UE spowodowały, że wywóz serów i twarogów do 2019 r. wykazywał tendencję wzrostową. Jednak pogorszenie koniunktury na światowym rynku mleka w 2020 r., w tym ograniczony popyt na sery ze względu na zmniejszone obroty branży HoReCa, w związku z pandemią COVID-19, wpłynęły na krajowy eksport serów i twarogów.
W okresie od stycznia do kwietnia 2020 r. wartość eksportu serów i twarogów ukształtowała się na poziomie 265 mln euro, nieznacznie (o 0,3%) niższym niż w porównywalnym okresie 2019 r. Sery i twarogi zajmują dominującą pozycję w strukturze wywozu produktów mlecznych (w okresie styczeń–kwiecień 2020 r. – 34%). Największy udział w strukturze wywozu serów i twarogów stanowią, cieszące się uznaniem zagranicznych odbiorców, sery dojrzewające (60–70%). W latach 2014–2019 z Polski wywożono średnio 45% wolumenu krajowej produkcji serów dojrzewających. W okresie styczeń-kwiecień 2020 r., pomimo ograniczonego globalnego popytu na sery, Polska uzyskała dodatnie saldo obrotów handlowych serami dojrzewającymi.
Ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów wynika, że w okresie pierwszych czterech miesięcy 2020 r. z Polski wyeksportowano 52 tys. ton serów dojrzewających, o 1% mniej niż w analogicznym okresie 2019 r. W tym czasie wartość wywozu wzrosła o 3,5%, do 187 mln euro (806 mln zł).
Sery dojrzewające eksportowane są przede wszystkim do UE. W okresie styczeń-kwiecień 2020 r. do krajów Wspólnoty sprzedano 32 tys. ton serów dojrzewających (61% wolumenu). Głównymi odbiorcami były: Czechy (14% – 7 tys. ton), Niemcy i Słowacja (po 7% – po 4 tys. ton), Włochy (6% – 3 tys. ton), Węgry oraz Wielka Brytania i Rumunia (po 4% – po około 2 tys. ton). Poza Unią Europejską polskie sery dojrzewające znajdują nabywców: na Ukrainie (10% – 5 tys. ton), w Arabii Saudyjskiej (7% – 4 tys. ton), Izraelu (3% – 2 tys. ton) oraz Egipcie, Libii i Zjednoczonych Emiratach Arabskich (po 2% – po około 1 tys. ton).
Przywóz serów dojrzewających do Polski stanowi uzupełnienie podaży z produkcji krajowej. W okresie styczeń-kwiecień 2020 r. do Polski zaimportowano 19 tys. ton tych serów, o 11% mniej niż w porównywalnym okresie 2019 r. Wydatki poniesione na import serów dojrzewających wyniosły 82 mln euro (352 mln zł) i były o 4% mniejsze niż rok wcześniej. Sery dojrzewające sprowadzane były z krajów UE – głównie z Niemiec (41% – 7,9 tys. ton), Niderlandów (17% – 3,2 tys. ton), Danii (7% – 1,3 tys. ton), Włoch (5% – 1,0 tys. ton), Wielkiej Brytanii (4% – 0,8 tys. ton), Francji (3% – 0,7 tys. ton) oraz Belgii i Czech (po 3% – po 0,6 tys. ton).
Forum Mleczarskie / KOWR