aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Eksport polskich serów o 1% niższy w okresie I-IV 2020. Wzrosła jednak wartość eksportu

21 lipca 2020
Eksport polskich serów o 1% niższy w okresie I-IV 2020. Wzrosła jednak wartość eksportu

Rosnący globalny popyt na wyroby serowarskie oraz nieograniczony dostęp do rynku unijnego po akcesji Polski do UE spowodowały, że wywóz serów i twarogów do 2019 r. wykazywał tendencję wzrostową. Jednak pogorszenie koniunktury na światowym rynku mleka w 2020 r., w tym ograniczony popyt na sery ze względu na zmniejszone obroty branży HoReCa, w związku z pandemią COVID-19, wpłynęły na krajowy eksport serów i twarogów.

W okresie od stycznia do kwietnia 2020 r. wartość eksportu serów i twarogów ukształtowała się na poziomie 265 mln euro, nieznacznie (o 0,3%) niższym niż w porównywalnym okresie 2019 r. Sery i twarogi zajmują dominującą pozycję w strukturze wywozu produktów mlecznych (w okresie styczeń–kwiecień 2020 r. – 34%). Największy udział w strukturze wywozu serów i twarogów stanowią, cieszące się uznaniem zagranicznych odbiorców, sery dojrzewające (60–70%). W latach 2014–2019 z Polski wywożono średnio 45% wolumenu krajowej produkcji serów dojrzewających. W okresie styczeń-kwiecień 2020 r., pomimo ograniczonego globalnego popytu na sery, Polska uzyskała dodatnie saldo obrotów handlowych serami dojrzewającymi.

Ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów wynika, że w okresie pierwszych czterech miesięcy 2020 r. z Polski wyeksportowano 52 tys. ton serów dojrzewających, o 1% mniej niż w analogicznym okresie 2019 r. W tym czasie wartość wywozu wzrosła o 3,5%, do 187 mln euro (806 mln zł).

Sery dojrzewające eksportowane są przede wszystkim do UE. W okresie styczeń-kwiecień 2020 r. do krajów Wspólnoty sprzedano 32 tys. ton serów dojrzewających (61% wolumenu). Głównymi odbiorcami były: Czechy (14% – 7 tys. ton), Niemcy i Słowacja (po 7% – po 4 tys. ton), Włochy (6% – 3 tys. ton), Węgry oraz Wielka Brytania i Rumunia (po 4% – po około 2 tys. ton). Poza Unią Europejską polskie sery dojrzewające znajdują nabywców: na Ukrainie (10% – 5 tys. ton), w Arabii Saudyjskiej (7% – 4 tys. ton), Izraelu (3% – 2 tys. ton) oraz Egipcie, Libii i Zjednoczonych Emiratach Arabskich (po 2% – po około 1 tys. ton).

Przywóz serów dojrzewających do Polski stanowi uzupełnienie podaży z produkcji krajowej. W okresie styczeń-kwiecień 2020 r. do Polski zaimportowano 19 tys. ton tych serów, o 11% mniej niż w porównywalnym okresie 2019 r. Wydatki poniesione na import serów dojrzewających wyniosły 82 mln euro (352 mln zł) i były o 4% mniejsze niż rok wcześniej. Sery dojrzewające sprowadzane były z krajów UE – głównie z Niemiec (41% – 7,9 tys. ton), Niderlandów (17% – 3,2 tys. ton), Danii (7% – 1,3 tys. ton), Włoch (5% – 1,0 tys. ton), Wielkiej Brytanii (4% – 0,8 tys. ton), Francji (3% – 0,7 tys. ton) oraz Belgii i Czech (po 3% – po 0,6 tys. ton).

 

Forum Mleczarskie / KOWR


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę