Wprowadzanie innowacji do gospodarstw rolnych jest niezwykle istotną kwestią
ze względu na dostosowanie polskiego rolnictwa do wymogów Unii Europejskiej, a
także możliwość osiągnięcia wyższych dochodów z gospodarstwa.
Innowacyjność jest zdolnością zarządzających i zarządzanych do tworzenia
i wdrażania nowych technik i technologii, wytwarzania, kreowania struktur
organizacyjnych, tworzenia związków czynników produkcji dających optymalne
korzyści, stosowania racjonalnych metod i technik zarządzania oraz
dostrzegania i rozwiązywania problemów. W rodzinnych gospodarstwach rolnych można
ją zmierzyć takimi miernikami jak: liczbą przyjętych innowacji, ich
rodzajem, poziomem nakładów na innowacje w kosztach ogólnych gospodarstwa lub
też względną korzyścią jaką się osiąga przez jej wprowadzenie [1].
Innowacje zostały zdefiniowane przez licznych autorów. Makarczyk [5] przez
innowacje rozumie wszelkie wartości, a więc wytwory kulturowe, które w danych
warunkach przestrzennych i czasowych są traktowane przez ludzi jako nowe. Według
Rogersa [7] innowacje są to idee, które są postrzegane przez jednostkę jako
nowe. Podobnie definiuje innowacje Gałęski [3]. Natomiast Turowski [9] za
innowacje uznaje każdy wytwór materialny ludzkiej działalności, wzór postępowania
i wartości nie występujące w przeszłości w danych wsiach. W ujęciu
Maziarza [6] innowacją rolniczą może być wytwór lub zabieg technologiczny,
a więc pewna czynność produkcyjna albo też jakaś idea. Według Druckera [2]
innowacja jest szczególnym narzędziem przedsiębiorców, za pomocą którego
te zmiany czynią okazję do podjęcia nowej działalności gospodarczej lub do
świadczenia nowych usług. Autorzy [2, 3, 4, 5, 6, 7] określają kilka
charakterystycznych cech dla innowacji, od których zależy ich przyjmowanie.
Zwracają także uwagę na fazowy sposób przyjmowania innowacji. W ostatnich
latach przemian ustrojowych badania przeprowadzone przez Stajszczaka i Lewczuka
[8] wykazały, że procesy dostosowawcze sprzyjały dyfuzji innowacji. Nastąpił
jednak ich spadek, zmiana charakteru i rodzaju. Innowacje wprowadzone do
gospodarstw rolnych mogą więc spełniać dużą rolę w ich rozwoju. Dlatego
też celowym było podjęcie badań dotyczących adaptacji innowacji w
gospodarstwach rodzinnych.
Metodyka badań
Wprowadzanie innowacji przyczynia się do rozwoju gospodarstw rolnych. Jest
to więc jeden z możliwych sposobów dostosowawczych do warunków gospodarki
rynkowej. Dlatego też aby bliżej poznać ten problem przeprowadzono w 1999
roku badania dotyczące wprowadzania innowacji do rodzinnych gospodarstw rolnych
w gminie Milicz i Nowogrodziec w woj. dolnośląskim. Wytypowano w sposób
celowo-losowy po 30 gospodarstw o powierzchni od 10 do 20 ha użytków rolnych w
każdej gminie.
Informacje uzyskano stosując metodę wywiadu, z wykorzystaniem narzędzia
badawczego, jakim był kwestionariusz wywiadu. Przedmiotem badań było określenie
wprowadzanych innowacji do gospodarstw rodzinnych w ostatnich dwóch latach oraz
kanałów informacji, które w głównej mierze przyczyniły się do ich
wprowadzenia.
W pracy za innowację uznano wszelkie zmiany dokonane w gospodarstwach
rodzinnych, które nie zawsze musiały nosić znamiona nowości, ale zostały
wprowadzone po raz pierwszy. Wszystkie wprowadzone innowacje przedstawiono
liczbowo i w procentach w formie tabelarycznej. Przy interpretacji wyników posłużono
się metodą porównawczą i opisową.
Wyniki badań
Przeciętna wielkość badanych gospodarstw wynosi 14,7 ha użytków rolnych
. Poziom siły roboczej był duży aż 24,5 RP/100 ha UR. Średni wiek rolników
to 46 lat, a gospodyń 45. Sposób prowadzenia gospodarstwa zależy od
kwalifikacji posiadanych przez rolnika. Wśród badanych rolników wykształcenie
podstawowe posiada 36,7%, zawodowe 48,3 %, a średnie 15,0%. Natomiast rolniczek
było następujące: podstawowe – 35% , zawodowe – 40,0, średnie
– 23,3% i wyższe – 1,7%. Dane te wskazują, że pod względem
wykształcenia kobiety wyprzedzają mężczyzn, co może mieć wpływ na ich
postawę wobec przyjmowania nowości.
Wszystkie wprowadzone innowacje do rodzinnych gospodarstw rolnych obliczono w
punktach i procentowo. Podzielono je na 4 działy, a mianowicie: produkcję roślinną,
produkcję zwierzęcą, organizację i ekonomikę oraz gospodarstwo domowe (tabela
1). Struktura wprowadzanych innowacji w produkcji roślinnej wskazuje, że
najwięcej dotyczyło nowych gatunków i odmian roślin oraz środków ochrony
roślin i nawozów. Rolnicy pomimo trudności finansowych starają się
systematycznie wymieniać materiał siewny, kupować nowe środki ochrony i
nawozy, ponieważ wiedzą dobrze, że to ma decydujący wpływ na plonowanie roślin.
Bardzo często korzystają z kredytów obrotowych przeznaczonych na ten cel. Na
uwagę zasługuje zakup maszyn i narzędzi, który jest bardzo niski. Głównymi
przyczynami tego stanu były wysokie ceny maszyn i brak funduszy. Nawet te, które
zakupiono pochodziły często z odsprzedaży.
Tabela 1.
Liczba i struktura wprowadzonych innowacji w gospodarstwach rodzinnych
Lp. | Wyszczególnienie | Innowacje | ||
Liczba | % | Lokata | ||
1. | Produkcja roślinna | |||
Nowe nawozy Nowe gatunki i odmiany Nowe środki ochrony roślin Nowe maszyny i narzędzia Nowe kompleksowe technologie |
58 102 70 21 26 |
20,9 36,8 25,3 7,6 9,4 |
3 1 2 5 4 |
|
Razem produkcja roślinna | 277 | 100,0 | X | |
2. |
Produkcja zwierzęca | |||
Zwiększenie pogłowia zwierząt Zakup sztuk hodowlanych Nowe pasze treściwe i dodatki mineralne Konserwacja pasz własnych Zakup dojarki lub schładzarki Nowe środki higieniczne Modernizacja pomieszczeń inwentarskich |
21 10 35 11 3 25 4 |
19,3 9,2 32,1 10,1 2,7 22,9 3,7 |
3 5 1 4 7 2 6 |
|
Razem produkcja zwierzęca | 109 | 100,0 | X | |
3. | Ekonomika i organizacja | |||
Zwiększenie powierzchni gospodarstw Zmiana struktury zasiewów Skorzystanie z kredytów Wprowadzenie rachunkowości i kalkulacji Wprowadzenie techniki komputerowej |
19 44 18 13 25 |
16,0 37,0 15,1 10,9 21,0 |
3 1 2 5 4 |
|
Razem ekonomika i organizacja | 119 | 100,0 | X | |
4. | Gospodarstwo domowe | |||
Racjonalne żywienie rodziny Ekologia w domu i zagrodzie Zakup sprzętu gosp. domowego i in. urządzeń Urządzenie zagrody i ogródka kwiatowo-warzyw. Przetwórstwo i przechowywanie Urządzenie wnętrz mieszkalnych Ekonomika i organizacja. gosp. domowego |
90 59 33 40 32 28 20 |
29,8 19,5 10,9 13,3 10,6 9,3 6,6 |
1 2 4 3 5 6 7 |
|
Razem gospodarstwo domowe | 302 | 100,0 | X |
W produkcji zwierzęcej rolnicy najczęściej kupowali nowe pasze i dodatki
mineralne, środki higieniczne, a także często powiększali pogłowie zwierząt.
Powiększenie stada odbywa się powoli często z własnej reprodukcji, ponieważ
rolnicy nie mają pieniędzy na zakup tylu sztuk hodowlanych jaką chcieliby mieć
docelowo. Rolnicy przekonali się, że na efekty hodowlane ma przede wszystkim
odpowiednie żywienie i higiena pomieszczeń. Dlatego często kupują pasze treściwe,
a zwłaszcza dodatki mineralne oraz środki higieniczne, są zainteresowani
wszelkimi nowościami w tej dziedzinie. Wszystkie innowacje w produkcji zwierzęcej,
wymagające dużych nakładów finansowych są wprowadzane w znikomej ilości.
W ekonomice i organizacji gospodarstw innowacje dotyczyły przede wszystkim
zmian struktury zasiewów oraz zakupu komputera. Zmiany te wynikały często z
występującym powszechnie brakiem rynków zbytu prawie na wszystkie płody
rolne. Dlatego rolnicy często wykorzystują zboża na pasze, dokonując zakupu
dodatków mineralnych, a także zwiększają uprawy tych roślin, które
najlepiej się sprzedają. Zakup komputerów dokonywany jest często dla dzieci,
ale też z zamiarem prowadzenia rachunkowości w gospodarstwie. Niektórzy już
teraz wykorzystują je do obliczania kalkulacji w czym pomagają im doradcy.
W gospodarstwie domowym najwięcej nowości wprowadzono w zakresie żywienia
rodziny, ekologii w domu i zagrodzie oraz urządzenia zagrody i ogródka. Były
to zmiany nie wymagające większych nakładów finansowych, a raczej pomysłowości,
chęci, pracowitości i poszerzenia wiedzy.
Strukturę wprowadzonych innowacji w poszczególnych działach przedstawia tabela
2. Największy procent przypada na gospodarstwa domowe, następnie
produkcję roślinną, ekonomikę i organizację i najmniejszy na produkcję
zwierzęcą. Świadczy to o dużej pomysłowości i aktywności kobiet, bo to
one głównie są odpowiedzialne za przyjmowanie nowości do gospodarstw
domowych. Generalnie wszystkie zmiany wymagające większych nakładów
finansowych były wprowadzane w małej ilości. Wynikało to z trudnej sytuacji
rolników w jakiej znaleźli się po 1990 roku.
Tabela 2.
Wprowadzone innowacje do gospodarstw rodzinnych w poszczególnych działach
Lp. | Wyszczególnienie | Innowacje | ||
Liczba | % | Lokata | ||
1. | Produkcja roślinna | 277 | 34,3 | 2 |
2. | Produkcja zwierzęca | 109 | 13,5 | 4 |
3. | Ekonomika i oraganizacja | 119 | 14,7 | 3 |
4. | Gospodarstwo domowe | 302 | 37,5 | 1 |
Razem |
807 | 100,0 | X |
W procesie dyfuzji innowacji dużą rolę spełniają źródła informacji o nowościach. Znaczenie tych źródeł jest różne w zależności od ich rodzaju, które różnią się stopniem złożoności, możliwością ich obserwacji, rynkiem itp. Wszystkie źródła informacji, z których skorzystali respondenci podzielono na 5 grup:
Analizą kanałów informacji we wprowadzeniu innowacji do gospodarstwa jako całości zajęły środki masowego przekazu, sprzedawcy i dealerzy oraz sąsiedzi i rodzina. Rolnicy i rolniczki preferują nowości, które zobaczą, usłyszą uzasadnienie lub też sprawdzone przez innych. Procentowy udział kanałów był dość wyrównany i mieścił się w granicach od 20,4% dla czasopism do 25% dla środków masowego przekazu z wyjątkiem doradców (11,5%). Większe różnice wystąpiły w poszczególnych działach produkcji.
Tabela 3.
Udział kanałów informacji we wprowadzaniu innowacji
Lp. | Wyszczególnienie | Produkcja roślinna |
Produkcja zwierzęca |
Ekonomika i organizacja |
Gospodarstwo domowe |
Razem | |||||
% | L | % | L | % | L | % | L | % | L | ||
1. | Środki masowego przekazu |
20,9 | 3 | 13,8 | 4 | 16,8 | 4 | 36,1 | 1 | 25,0 | 1 |
2. | Prasa i czasopisma | 18,1 | 4 | 33,9 | 1 | 6,7 | 5 | 22,5 | 2 | 20,4 | 4 |
3. | Sąsiedzi, rodzina, sam rolnik | 25,6 | 2 | 19,3 | 3 | 21,0 | 3 | 16,9 | 4 | 20,8 | 3 |
4. | Doradcy | 6,5 | 5 | 6,4 | 5 | 31,1 | 1 | 10,5 | 5 | 11,5 | 5 |
5. | Sprzedawcy i dealerzy | 28,9 | 1 | 26,6 | 2 | 24,4 | 2 | 13,9 | 3 | 22,3 | 2 |
Razem |
100 | X | 100 | X | 100 | X | 100 | X | 100 | X |
Wnioski
Piśmiennictwo
[1] Baruk J., 1994: Innowacyjność przedsiębiorstw w warunkach
transformacji systemowej. Wiadomości statystyczne, nr 2. s. 9-11.
[2] Drucker P.F. 1992.: Innowacje i przedsiębiorczość - praktyka i zasady.
PWE, Warszawa.
[3] Gałęski B., 1971.: Innowacje a społeczność wiejska KiW, Warszawa.
[4] Kubica P., Szafranek R.Cz., Lewczuk A.,1989: Wprowadzanie postępu w
wiejskich gospodarstwach domowych Cz. III. Przykładowe gospodarstwa domowe.
Acta Acad. Agricult. Techn. Olst. Oeconomica, 24, 131-139.
[5] Makarczyk W., 1971: Przyswajanie innowacji. Ossolineum, PAN.
[6] Maziarz Cz., 1984: Andragogika rolnicza. PWN, Warszawa.
[7] Rogers E. M., 1962: Difusion of Innowations. New York.
[8] Stajszczak M., Lewczuk A., 1994: Z badań nad procesami innowacyjnymi w
gospodarstwach rodzinnych w okresie transformacji ustrojowej. (w): Problemy
doradztwa w restrukturyzacji i transformacji gospodarstw rodzinnych do
gospodarki rynkowej Mat. Konf. Nauk. Barzkowice. 41-47.
[9] Turowski J., Bornus A., 1970: Drogi modernizacji wsi (przenikanie innowacji
do rolnictwa i wsi woj. lubelskiego). PWN. Warszawa.