Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Brak apetytu na kurze łapki

26 września 2003

Jeszcze kilkanaście lat temu Rawa słynęła z tradycji drobiarskich, a na jedno miejsce do Państwowej Szkoły Technicznej Hodowli Drobiu startowały nawet cztery osoby.

Szkoła, stworzona w 1964 roku, była pierwszą tego typu w kraju i nazywano ją unikatem. Kształciła przyszłych techników drobiarzy, którzy próbowali się do niej dostać zaraz po liceum. Przy szkole powstało prężnie działające Naukowe Koło Hodowców Drobiu, które prenumerowało miesięcznik "Drobiarstwo", i z powagą zastanawiało się, czy "przepiórki będą nioskami przyszłości". O szkole pisano prace magisterskie, a z publikacji prasowych na jej temat stworzono kilka kronik. Dwa lata później na potrzeby szkoły wybudowano nowoczesny Zakład Wylęgu Drobiu, który w czasach swojej świetności potrafił zatrudniać i kilkanaście osób. Dziś na posterunku została tylko jedna osoba na pół etatu, która dawniej była kierownikiem zakładu, a dziś jest także sprzątaczką i osobą przyjmującą zamówienia.

Nasze moce przerobowe pozwoliłyby na wylęg nawet dwóch milionów piskląt rocznie – mówi Jadwiga Chmielewska, absolwentka rawskiej szkoły drobiarskiej. – Jeszcze rok temu było całkiem dobrze. Niestety, obecnie zakład zawiesił swoją działalność i czeka na lepsze czasy. Rawski Zakład Wylęgu Drobiu jest obecnie jednym z pięciu tego typu zakładów podlegających Łódzkim Zakładom Drobiarskim. Wszystkie, jak zapewnia pani Chmielewska, pracują na minimalnych obrotach. 


Unijne dyrektywy są zawarte w rozporządzeniu ministra rolnictwa na temat wylęgu drobiu – mówi Tadeusz Kuligowski, zastępca powiatowego lekarza weterynarii z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Rawie. – Szczegółowo określają one wymagania dotyczące, między innymi, magazynowania czy inkubacji piskląt, temperatury czy stanu sanitarnego. Rawski zakład tych wymogów nie spełnia. Nawet gdyby więc doszło do nagłego polepszenia koniunktury, zakład musiałby się zacząć modernizować. A na to nie ma pieniędzy. 

Czekamy na lepsze czasy – mówi Jadwiga Chmielewska. – Ja cały czas wierzę, że czasy naszej dawnej świetności jeszcze powrócą.


POWIĄZANE

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit Mikroorganizmy zamieszkują z...

Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze ulega zmian...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Opakowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę