aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Archiwum 2001

11 stycznia 2002

Unia Europejska a Polska

W drodze do Unii Europejskiej –  prof. Andrzej Kotecki
Kierunki rozwoju rolnictwa w perspektywie przystąpienia do Unii Europejskiej – dr Rafał Baum, mgr inż. Dariusz Majchrzycki
Wspólna organizacja rynku mleka i jego przetworów
– Ewa Domańska
Jakość owoców i warzyw na polskim rynku – dr hab. Lilianna Jabłońska

Uwarunkowania regionalne polskiego rolnictwa

Podstawowe problemy gospodarcze Dolnego Śląska – prof. dr hab. Teodor Nietupski
Stan uregulowań prawnych dotyczących rolnictwa górskiego w Polsce – dr hab. Barbara Kutkowska

Doradztwo

Praca doradcza w gospodarstwach indywidualnych w nowej strategii ekonomicznej i społecznej – prof. dr hab. Józef Ryznar
Propozycja sposobu identyfikacji potrzeb doradczych – dr inż. Andrzej Dyszewski
Wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich – wsparcie inicjatyw lokalnych – dr inż. Ewa Mańkowska

Edukacja

Potrzeby edukacyjne w zakresie ekologii mieszkańców terenów o walorach przyrodniczo-krajobrazowych – dr inż. Maria Oszmiańska, mgr Albina Chajec-Kaczmarek

Technologia żywności

Jajeczko? Na zdrowie – prof. Tadeusz Trziszka
Dzielenie jajeczka
Piramida w "koszyku"...  – mgr inż. Magdalena Człapka-Matyasik

Ekonomika gospodarki żywnościowej

Rynkowe formy zabezpieczenia cen produktów rolnych – transakcje terminowe "futures" – mgr inż. Dariusz Majchrzycki
Zachowania konsumpcyjne i wzorce spożycia polskich gospodarstw domowych w latach dziewięćdziesiątych – dr Grażyna Adamczyk

Ubezpieczenia

Fundusz poręczeń wzajemnych jako instytucja wspierająca rozwój działalności gospodarczej na obszarach wiejskich – mgr inż. Grzegorz Michałkiewicz
Ubezpieczenia od ryzyka w procesie modernizacji rolnictwa – kontekst wspólnych polityk Unii Europejskiej. Dylematy – prof. dr hab. K. Duczakowska-Małysz, prof. dr hab. M. Duczkowska-Piasecka  

Nieruchomości

Dzierżawa jako podstawowy instrument prawny przekształceń własnościowych i strukturalnych w rolnictwie państwowym na Dolnym Śląsku – dr Bożena Tańska-Hus
Atrybuty kształtujące ceny gruntów rolniczych – dr inż. Magdalena Szymańska

Agroturystyka

Agroturystyka jako perspektywiczna funkcja aktywizacji wsi sudeckiej – dr Izabela Kurtyka

Produkcja roślina

Rośliny alternatywne – prof. dr hab. Ewa J. Sawicka-Sienkiewicz
Uprawa konserwująca – prof. dr hab. inż. Lesław Zimny
Środki ochrony roślin – bezpieczeństwo i nadzieje – Dr Włodzimierz Kita
Soczewica – roślina nie całkiem zapomniana
– dr inż. Marcin Kozak, mgr inż. Ewa Janeczek
Czy przedsiewnie nawozić zboża ozime? – dr Adam Grześkowiak
Czy nawozić przedsiewnie rzepak? – dr Adam Grześkowiak
Rola międzyplonów ścierniskowych w podnoszeniu produktywności gleb – dr Wiesław Wojciechowski
O plon buraka cukrowego należy zadbać już jesienią – dr Adam Grześkowiak

Produkcja zwierzęca

Szklanka mleka... (część 1) – mgr inż. Zbigniew Mazur
Szklanka mleka... (część 2) – mgr inż. Zbigniew Mazur
Szklanka mleka... (część 3) – mgr inż. Zbigniew Mazur
Genetyczne doskonalenie strusi – doc. dr hab. J. O. Horbańczuk
Bezpieczne środki żywienia zwierząt jako warunek bezpiecznego łańcucha żywnościowego – prof. dr hab. Maciej Gajęcki
Błędy żywieniowe-choroby metaboliczne-diagnozowanie poprzez analizę składu chemicznego mleka – dr Włodzimierz Nowak
Jelenie i daniele w zagrodzie – mgr inż. Bartłomiej Dmuchowski

Technika rolnicza

Sito żaluzjowe nowego typu do kombajnu zbożowego pracującego na zboczach – dr inż. Jerzy Bieniek
Analiza rozkładu masy czyszczonej pod sitem sekcyjnym w warunkach zmiennego nachylenia – dr inż. Jerzy Bieniek, mgr inż. Bartosz Lewandowski

Przemysł rolno-spożywczy

Integracja środowiska producentów mleka przez służby marketingowe "DeLaval" – dr inż. Andrzej Dyszewski
Liofilizacja żywności w aspekcie przemian fazowych roztworów amorficznych – mgr inż. Piotr Gawlik

Inne

Wprowadzanie innowacji w indywidualnych gospodarstwach rolnych – dr inż. Maria Oszmiańska
Kierunki zmian w asortymencie nawozów mineralnych – dr Adam Grześkowiak
Wykorzystanie słomy do ogrzewania budynków mieszkalnych i szklarni – prof. dr hab. Józef Szlachta 


POWIĄZANE

Kolejne wchodzące w skład grupy spółek DANONE w Polsce podmioty już w 2024 roku ...

Czyli dlaczego warto spożywać warzywa, owoce i soki? Większość ekspertów ds. żyw...

Esperal, potocznie nazywany wszywką alkoholową, to lek zawierający substancję cz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę