W drodze do Unii Europejskiej –
prof. Andrzej Kotecki
Kierunki rozwoju rolnictwa w
perspektywie przystąpienia do Unii Europejskiej – dr Rafał Baum, mgr
inż. Dariusz Majchrzycki
Wspólna organizacja rynku mleka i jego przetworów – Ewa Domańska
Jakość owoców i warzyw na polskim rynku –
dr hab. Lilianna Jabłońska
Podstawowe problemy gospodarcze
Dolnego Śląska – prof. dr hab. Teodor Nietupski
Stan uregulowań prawnych dotyczących rolnictwa
górskiego w Polsce – dr hab. Barbara Kutkowska
Praca doradcza
w gospodarstwach indywidualnych w nowej strategii ekonomicznej i społecznej
– prof. dr hab. Józef Ryznar
Propozycja sposobu identyfikacji potrzeb doradczych
– dr inż. Andrzej Dyszewski
Wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich
– wsparcie inicjatyw lokalnych – dr inż. Ewa Mańkowska
Potrzeby edukacyjne w zakresie ekologii mieszkańców terenów o walorach przyrodniczo-krajobrazowych – dr inż. Maria Oszmiańska, mgr Albina Chajec-Kaczmarek
Jajeczko? Na zdrowie – prof.
Tadeusz Trziszka
Dzielenie jajeczka
Piramida w "koszyku"...
– mgr inż. Magdalena Człapka-Matyasik
Rynkowe formy zabezpieczenia cen
produktów rolnych – transakcje terminowe "futures" –
mgr inż. Dariusz Majchrzycki
Zachowania konsumpcyjne i wzorce spożycia polskich
gospodarstw domowych w latach dziewięćdziesiątych – dr Grażyna
Adamczyk
Fundusz poręczeń wzajemnych jako instytucja
wspierająca rozwój działalności gospodarczej na obszarach wiejskich
– mgr inż. Grzegorz Michałkiewicz
Ubezpieczenia od ryzyka w procesie modernizacji rolnictwa
– kontekst wspólnych polityk Unii Europejskiej. Dylematy – prof. dr hab. K. Duczakowska-Małysz, prof. dr hab. M. Duczkowska-Piasecka
Dzierżawa jako podstawowy instrument prawny przekształceń
własnościowych i strukturalnych w rolnictwie państwowym na Dolnym Śląsku
– dr Bożena Tańska-Hus
Atrybuty kształtujące ceny gruntów rolniczych –
dr inż. Magdalena Szymańska
Agroturystyka jako perspektywiczna funkcja aktywizacji wsi sudeckiej – dr Izabela Kurtyka
Rośliny alternatywne – prof.
dr hab. Ewa J. Sawicka-Sienkiewicz
Uprawa konserwująca – prof. dr
hab. inż. Lesław Zimny
Środki ochrony roślin – bezpieczeństwo i
nadzieje – Dr Włodzimierz Kita
Soczewica – roślina nie całkiem zapomniana
– dr inż. Marcin Kozak, mgr inż. Ewa Janeczek
Czy przedsiewnie nawozić zboża ozime?
– dr Adam Grześkowiak
Czy nawozić przedsiewnie rzepak? – dr Adam Grześkowiak
Rola międzyplonów ścierniskowych w podnoszeniu
produktywności gleb – dr Wiesław Wojciechowski
O plon buraka cukrowego należy zadbać już
jesienią – dr Adam Grześkowiak
Szklanka mleka... (część 1) – mgr
inż. Zbigniew Mazur
Szklanka mleka... (część 2) – mgr inż.
Zbigniew Mazur
Szklanka mleka... (część 3) – mgr inż.
Zbigniew Mazur
Genetyczne doskonalenie strusi
– doc. dr hab. J. O. Horbańczuk
Bezpieczne środki żywienia zwierząt jako warunek
bezpiecznego łańcucha żywnościowego – prof. dr hab. Maciej Gajęcki
Błędy żywieniowe-choroby metaboliczne-diagnozowanie
poprzez analizę składu chemicznego mleka – dr Włodzimierz Nowak
Jelenie i daniele w zagrodzie – mgr inż. Bartłomiej
Dmuchowski
Sito żaluzjowe nowego typu do kombajnu zbożowego pracującego na
zboczach – dr inż. Jerzy Bieniek
Analiza rozkładu masy czyszczonej pod sitem sekcyjnym
w warunkach zmiennego nachylenia – dr inż. Jerzy Bieniek, mgr inż.
Bartosz Lewandowski
Integracja środowiska producentów mleka
przez służby marketingowe "DeLaval" – dr inż. Andrzej
Dyszewski
Liofilizacja żywności w aspekcie przemian fazowych
roztworów amorficznych – mgr inż. Piotr Gawlik
Wprowadzanie innowacji w indywidualnych
gospodarstwach rolnych – dr inż. Maria Oszmiańska
Kierunki zmian w asortymencie nawozów mineralnych
– dr Adam Grześkowiak
Wykorzystanie słomy do ogrzewania budynków mieszkalnych i
szklarni – prof. dr hab. Józef Szlachta