Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Archiwum 2001

11 stycznia 2002

Unia Europejska a Polska

W drodze do Unii Europejskiej –  prof. Andrzej Kotecki
Kierunki rozwoju rolnictwa w perspektywie przystąpienia do Unii Europejskiej – dr Rafał Baum, mgr inż. Dariusz Majchrzycki
Wspólna organizacja rynku mleka i jego przetworów
– Ewa Domańska
Jakość owoców i warzyw na polskim rynku – dr hab. Lilianna Jabłońska

Uwarunkowania regionalne polskiego rolnictwa

Podstawowe problemy gospodarcze Dolnego Śląska – prof. dr hab. Teodor Nietupski
Stan uregulowań prawnych dotyczących rolnictwa górskiego w Polsce – dr hab. Barbara Kutkowska

Doradztwo

Praca doradcza w gospodarstwach indywidualnych w nowej strategii ekonomicznej i społecznej – prof. dr hab. Józef Ryznar
Propozycja sposobu identyfikacji potrzeb doradczych – dr inż. Andrzej Dyszewski
Wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich – wsparcie inicjatyw lokalnych – dr inż. Ewa Mańkowska

Edukacja

Potrzeby edukacyjne w zakresie ekologii mieszkańców terenów o walorach przyrodniczo-krajobrazowych – dr inż. Maria Oszmiańska, mgr Albina Chajec-Kaczmarek

Technologia żywności

Jajeczko? Na zdrowie – prof. Tadeusz Trziszka
Dzielenie jajeczka
Piramida w "koszyku"...  – mgr inż. Magdalena Człapka-Matyasik

Ekonomika gospodarki żywnościowej

Rynkowe formy zabezpieczenia cen produktów rolnych – transakcje terminowe "futures" – mgr inż. Dariusz Majchrzycki
Zachowania konsumpcyjne i wzorce spożycia polskich gospodarstw domowych w latach dziewięćdziesiątych – dr Grażyna Adamczyk

Ubezpieczenia

Fundusz poręczeń wzajemnych jako instytucja wspierająca rozwój działalności gospodarczej na obszarach wiejskich – mgr inż. Grzegorz Michałkiewicz
Ubezpieczenia od ryzyka w procesie modernizacji rolnictwa – kontekst wspólnych polityk Unii Europejskiej. Dylematy – prof. dr hab. K. Duczakowska-Małysz, prof. dr hab. M. Duczkowska-Piasecka  

Nieruchomości

Dzierżawa jako podstawowy instrument prawny przekształceń własnościowych i strukturalnych w rolnictwie państwowym na Dolnym Śląsku – dr Bożena Tańska-Hus
Atrybuty kształtujące ceny gruntów rolniczych – dr inż. Magdalena Szymańska

Agroturystyka

Agroturystyka jako perspektywiczna funkcja aktywizacji wsi sudeckiej – dr Izabela Kurtyka

Produkcja roślina

Rośliny alternatywne – prof. dr hab. Ewa J. Sawicka-Sienkiewicz
Uprawa konserwująca – prof. dr hab. inż. Lesław Zimny
Środki ochrony roślin – bezpieczeństwo i nadzieje – Dr Włodzimierz Kita
Soczewica – roślina nie całkiem zapomniana
– dr inż. Marcin Kozak, mgr inż. Ewa Janeczek
Czy przedsiewnie nawozić zboża ozime? – dr Adam Grześkowiak
Czy nawozić przedsiewnie rzepak? – dr Adam Grześkowiak
Rola międzyplonów ścierniskowych w podnoszeniu produktywności gleb – dr Wiesław Wojciechowski
O plon buraka cukrowego należy zadbać już jesienią – dr Adam Grześkowiak

Produkcja zwierzęca

Szklanka mleka... (część 1) – mgr inż. Zbigniew Mazur
Szklanka mleka... (część 2) – mgr inż. Zbigniew Mazur
Szklanka mleka... (część 3) – mgr inż. Zbigniew Mazur
Genetyczne doskonalenie strusi – doc. dr hab. J. O. Horbańczuk
Bezpieczne środki żywienia zwierząt jako warunek bezpiecznego łańcucha żywnościowego – prof. dr hab. Maciej Gajęcki
Błędy żywieniowe-choroby metaboliczne-diagnozowanie poprzez analizę składu chemicznego mleka – dr Włodzimierz Nowak
Jelenie i daniele w zagrodzie – mgr inż. Bartłomiej Dmuchowski

Technika rolnicza

Sito żaluzjowe nowego typu do kombajnu zbożowego pracującego na zboczach – dr inż. Jerzy Bieniek
Analiza rozkładu masy czyszczonej pod sitem sekcyjnym w warunkach zmiennego nachylenia – dr inż. Jerzy Bieniek, mgr inż. Bartosz Lewandowski

Przemysł rolno-spożywczy

Integracja środowiska producentów mleka przez służby marketingowe "DeLaval" – dr inż. Andrzej Dyszewski
Liofilizacja żywności w aspekcie przemian fazowych roztworów amorficznych – mgr inż. Piotr Gawlik

Inne

Wprowadzanie innowacji w indywidualnych gospodarstwach rolnych – dr inż. Maria Oszmiańska
Kierunki zmian w asortymencie nawozów mineralnych – dr Adam Grześkowiak
Wykorzystanie słomy do ogrzewania budynków mieszkalnych i szklarni – prof. dr hab. Józef Szlachta 


POWIĄZANE

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit Mikroorganizmy zamieszkują z...

Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze ulega zmian...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Opakowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę