Edukacja dzieci jak nie marnować jedzenia w Muzeum? Czemu nie! Zwłaszcza, gdy żywność do kosza wyrzucają nie tylko dorośli. Taki niecodzienny pomysł uczenia szacunku do jedzenia zrealizuje 22 kwietnia Bank Żywności SOS w Warszawie podczas Dnia Ziemi. Efekt? Gra miejska z uzyskaniem certyfikatu Ratownika Żywności, warsztaty kulinarne z Pascalem Brodnickim (Tuba Smaku) oraz czytanie bajki przez Artura Barcisia.
ŻYWNOŚĆ MARNUJĄ JUŻ DZIECI
W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności. Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Zjawisko marnowania żywności dotyczy nie tylko osób dorosłych. Takie zachowania można zaobserwować także u dzieci. Jak wynika z badań realizowanych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (SGGW), młodzież w największych ilościach pozostawiała na talerzu niezjedzone ziemniaki, a następnie pieczywo, owoce i warzywa. Uczniowie ogółem pozostawiają niezjedzone około 25 g produktów dziennie, co w przeliczeniu na rok daje ponad 8 kg zmarnowanej żywności. Okazuje się, że jedną z przyczyn marnowania jedzenia przez uczniów są zbyt krótkie lub zbyt wczesne przerwy obiadowe w szkole. Odpowiedni czas posiłku pomaga ograniczać straty talerzowe i dbać o zdrowie.
WYRZUCONA ŻYWNOŚĆ ZAGROŻENIEM DLA ŚRODOWISKA
Marnowanie żywności to nie tylko problem społeczny czy ekonomiczny. Żywność jest surowcem, którego wyprodukowanie wiąże się ze sporym obciążeniem dla środowiska. Wyrzucona żywność to zmarnowane hektolitry wody i energia zużyta do jej produkcji, transportu, przechowywania oraz przygotowania. Dla zobrazowania – wyrzucona kanapka z serem to aż 90 litrów zmarnowanej wody – alarmuje Bank Żywności SOS w Warszawie. – Metan pochodzący z rozkładającej się żywności jest nawet 20-krotnie groźniejszym gazem cieplarnianym niż dwutlenek węgla – mówi Joanna Galek, dyr. warszawskiego Banku Żywności.
PROSTE ROZWIĄZANIE
Czy można ograniczyć marnotrawstwo żywności? Oczywiście, i to wcale nie jest takie trudne. Wszystko zależy od naszej dobrej woli.Skuteczną metodą walki z marnotrawstwem żywności jest również prowadzenie szerokiej edukacji kulinarnej, aby młode pokolenia umiały kreatywnie wykorzystywać nadwyżki jedzenia w kuchni. – Warsztaty kulinarne o wykorzystaniu resztek jedzenia w kuchni dla najmłodszych poprowadzi znany kucharz Pascal Brodnicki, Tuba Smaku - dodaje Joanna Galek. Edukacja społeczeństwa powinna być skierowana równolegle do dzieci i dorosłych. Dlatego w ramach Dnia Ziemi Bank Żywności przygotował rodzinną grę miejską. Podczas gry dzieci i ich rodzice dowiadują się, jak ograniczać marnowanie jedzenia i jak przechowywać żywność w domu.
BANK ŻYWNOŚCI SOS W WARSZAWIE ŚWIĘTUJE DZIEŃ ZIEMI
Na Mazowszu o pełne wykorzystanie produktów spożywczych od 25 lat walczy Bank Żywności SOS w Warszawie. Wszelkie nadwyżki jedzenia od producentów czy z marketów mogą być błyskawicznie przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Dzięki temu fundacja ułatwia tym ludziom wybory odbierające godność: jedzenie, by przeżyć przez tydzień czy leki na serce. Z okazji Dnia Ziemi Bank Żywności organizuje wydarzenie w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie przy ul. Kredytowej 1. Wydarzenie jest organizowane z myślą o dzieciach i ich rodzicach, aby zmieniać nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności.
PROGRAM WYDARZENIA:
10:00-12:00 Warsztat Kooperatywa Spożywcza DOBRZE;
11:00; 13:00; 15:00 Rodzinna gra o niemarnowaniu jedzenia z Bankiem Żywności;
12:00; 14:00 Bajka o niemarnowaniu żywności, czyta Artur Barciś;
12:30Warsztat kulinarny dla dzieci w wieku 6+, prowadzi Pascal Brodnicki (rezerwacje pod adresem: zapisy@bzsos.pl, liczba miejsc ograniczona);
13:00 Mali wielcy przyjaciele! – spotkanie z pszczelarzem Markiem Kowalskim, Pasieka Kobyłka;
15:00 „Ale Drzewa!”- spotkanie wokół książki Zuzanny Malinowskiej, Wydawnictwo Wytwórnia;
12:00-17:00 Warsztaty plastyczne dostępne dla wszystkich dzieci!
__________________________________________________________________________
Organizatorzy: Bank Żywności SOS w Warszawie, Muzeum dla Dzieci, Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie
Partnerzy: Tuba Smaku, Biedronka, Pan Pomidor & Company, Biotrem
Patroni medialni: CzasDzieci.pl, „Mamo, to ja”, Wydawnictwo Pasieka, Qlturka.pl, Radio RDC
O Banku Żywności SOS w Warszawie:
Celem fundacji jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem, a następnie przekazywanie jej najbiedniejszym mieszkańcom Mazowsza. W ciągu roku przekazuje ponad 3 mln kg żywności do osób ubogich za pośrednictwem organizacji charytatywnych. Fundacja organizuje akcje społeczne (Świąteczna Zbiórka, Akcja JAJO!, Podziel się posiłkiem) oraz edukuje z zakresu niemarnowania jedzenia i zdrowego odżywiania.
Bank Żywności SOS w Warszawie