aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

COVID – 19: Chiny vs reszta świata

29 stycznia 2021
COVID – 19: Chiny vs reszta świata

Do tej pory chińskie władze „walczyły” z rzekomym nośnikiem koronawirusa za jaki uważały importową żywność: zintensyfikowane badania laboratoryjne, certyfikaty, restrykcje handlowe. Szczególnie działania te wymierzono w USA, Brazylię czy Europę, w których to rejonach świata zakażenia COVID – 19 pojawiały się w zakładach mięsnych.

Nowy rok zmienia sytuację na froncie. Pekin zgłosił pierwsze przypadki COVID – 19 u pracowników zakładu mięsnego w północno – wschodnim mieście Harbin, należącego do tajlandzkiej firmy Charoen Pokphand. CP jest jednym z największych producentów drobiu w skali globalnej oraz kluczowym przetwórcą kurczaków na rynku chińskim.

Chiny w 2020 roku wielokrotnie wskazywały, że importowana żywność, w tym mięso, są źródłem koronawirusa budząc obawy lokalnej społeczności i wyciągając konsekwencje ekonomiczne wobec dostawców zagranicznych. Obecnie to sytuacja w Chinach zaczęła wzbudzać niepokój chińskich konsumentów.

Pojawiły się nawet doniesienia, że podobno w supermarketach wycofywano ze sprzedaży mięso kurcząt pochodzących od CP. Urzędnicy miejscy poinformowali, że próbki  pobrane z rzeźni, chłodni i opakowania produktu podczas kontroli również wykazały obecność wirusa.

 

 

KIPDiP


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę