Zgodnie z prognozą USDA (U.S. Department of Agriculture) z 10 września br. światowa produkcja nasion i owoców najważniejszych roślin oleistych w sezonie 21/22 zwiększy się do 629,2 mln t wobec 601,1 mln t w sezonie 20/21 (+4,7%), głównie ze względu na wyższe zbiory soi (+5,8%) oraz nasion słonecznika (+13,8%). W kierunku wzrostu produkcji oddziaływać będą również wyższe zbiory orzechów ziemnych, nasion bawełny, nasion palmowca oraz kopry, podczas gdy przeciwny wpływ będzie miał ich spadek w przypadku rzepaku. Do wzrostu produkcji roślin oleistych przyczyni się ich większa powierzchnia zasiewów, czemu sprzyjają bardzo wysokie ceny roślin oleistych. Indeks cen żywności FAO dla oleju roślinnego mimo korekty w czerwcu i lipcu pozostaje na poziomach zbliżonych do historycznego maksimum.
Zgodnie z prognozą USDA globalne zużycie nasion i owoców roślin oleistych w sezonie 21/22 zwiększy się do 627,6 mln t wobec 604,4 mln t w sezonie 20/21 (+3,8%). Istotnym czynnikiem oddziałującym w kierunku wzrostu światowego spożycia roślin oleistych pozostaje zwiększony popyt ze strony Chin, które już w znacznym stopniu odbudowały swój sektor trzody chlewnej, po tym jak ASF doprowadził do drastycznego spadku tamtejszego pogłowia świń. W efekcie, po uwzględnieniu zapasów początkowych, zapasy końcowe nasion roślin oleistych w sezonie 21/22 zwiększą się do 111,2 mln t wobec 109,7 mln t w sezonie 20/21 (+1,4%). Tym samym zapasy zwiększą się w mniejszym stopniu niż zużycie, stąd wskaźnik zapasy końcowe/zużycie spadnie do 17,7% wobec 18,1% w poprzednim sezonie, pozostając na relatywnie niskim poziomie.
Zgodnie z szacunkami USDA produkcja rzepaku w sezonie 21/22 zmniejszy się do 68,2 mln t wobec 72,3 mln t w sezonie 20/21 (-5,7%). Spadek produkcji rzepaku będzie efektem znaczącego obniżenia zbiorów w Kanadzie (-28,1%) ze względu na suszę, którego nie zdołają skompensować wyższe zbiory w UE (+3,4%), Australii (+20,0%) i na Ukrainie (+5,5%). Światowe zużycie rzepaku w sezonie 21/22 spadnie do 70,6 mln t wobec 74,2 mln t w sezonie 20/21 (-4,8%). W efekcie zapasy końcowe w sezonie 21/22 obniżą się do 3,7 mln t wobec 6,1 mln t w sezonie 20/21 (-40,0%), co będzie ich najniższym poziomem od sezonu 04/05. W konsekwencji wskaźnik zapasy końcowe/zużycie spadnie do 5,2% wobec 8,2%, osiągając najniższą wartość od sezonu 97/98.
Uważamy, że ze względu na napiętą sytuację popytowo-podażową ceny roślin oleistych pozostaną w najbliższych kwartałach na podwyższonym poziomie. Czynnikiem negatywnym dla cen roślin oleistych jest natomiast perspektywa spadku cen ropy naftowej, co będzie negatywne dla popytu na biopaliwa. W naszej ocenie wyraźną obniżkę cen mogą przynieść dopiero szacunki sytuacji zbiorów na sezon 22/23 wskazujące na odbudowę światowych zapasów. W konsekwencji uwzględniając tendencje na globalnym rynku roślin oleistych oraz czynniki krajowe prognozujemy, że cena rzepaku w Polsce na koniec 2021 r. wyniesie ok. 2220 zł/t oraz ok. 1860 zł/t na koniec 2022 r. Czynnikami ryzyka dla naszej prognozy są warunki agrometeorologiczne wśród światowych producentów roślin oleistych, a także kształtowanie się cen ropy naftowej.
Credit Agricole Bank Polska