Ceny brojlerów znajdują się obecnie na poziomach najniższych od wielu lat. Wywołuje to obawy producentów i nerwowe sprawdzania notowań. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz sądzi, że okres świąteczno-noworoczy nie przyniesie większych zmian. Zdaniem Izby początek nowego roku może wywołać dalszą presję cenową mimo dość wyraźnie zauważalnej od kilku lat sezonowości.
Ceny w najbliższych kilkunastu dniach mogą być przypadkowe i nie odzwierciedlać prawdziwego stanu rynku. Tuż przed świętami, w okresie między świętami a Nowym Rokiem oraz w pierwszych dniach po Nowym Roku ceny zależą od bardzo wielu czynników losowych. Wśród nich są, między innymi, plany urlopowe ubojni i zakładów przetwórczych, rutynowe przeglądy w niektórych firmach oraz inwentury w handlu. Wszystko to razem może powodować pewien szum informacyjny oraz to, że ceny uzyskiwane w różnych miejscach w kraju mogą się od siebie w istotny sposób różnić. Nie należy więc przykładać zbyt dużej wagi do stanu rynku w tych dniach.
Okres świąteczno-noworoczny może być jednak dobrym czasem, aby spojrzeć na rynek w nieco dłuższej perspektywie. Taka analiza pokazuje, że polski rynek w ostatnich kilku latach działał według pewnej długoterminowej reguły, poddawał się sezonowości. Zwykle ceny od początku stycznia do marca, mniej lub bardziej, ale rosły. Po około miesięcznej stabilizacji, która pojawiała się w między marcem a kwietniem, ceny znów ruszały w górę, aby roczne maksima osiągnąć w lipcu lub sierpniu. Po sierpniu, do końca roku, rynek dość wyraźnie spadał. Taki schemat działał w ostatnich pięciu, sześciu latach. Rzecz jasna poziomy cenowe w każdym roku były inne. Dla przykładu, w roku 2013 ceny w styczniu oscylowały wokół 3,7 zł, aby wznieść się na około 4 zł w marcu, osiągnąć w lipcu szczyt roczny na poziomie około 4,2 zł i spaść na koniec roku do około 3,5 zł. W 2016 roku roczna wędrówka cen wyglądała podobnie, ale poziomy były zupełnie inne: w styczniu ceny oscylowały wokół 3,15 zł, aby wznieść się w marcu na około 3,35 zł, osiągnąć szczyt roczny w lipcu-sierpniu na poziomie około 3,55 zł i spaść na koniec roku do około 3 zł.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz