Prawie 1,4 mln osób może skorzystać z nowej edycji pomocy żywnościowej; potrzebujący dostaną paczki o łącznej wartości 354,5 mln zł - powiedziała w środę wiceminister RPiPS Elżbieta Bojanowska. W całej Polsce w programie pomocy żywnościowej uczestniczy 92 proc. gmin.
O szczegółach i zmianach wprowadzonych w nowej edycji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (POPŻ) rozmawiano w środę na konferencji w Ministerstwie Rodziny Pracy i Polityki Społecznej.
W spotkaniu oprócz wiceminister Bojanowskiej wziął udział minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
Aktualna edycja programu (Podprogram 2018) rozpoczęła się w październiku i potrwa do czerwca 2019 r. Osoby chcące skorzystać z pomocy mogą zgłaszać się do swoich Ośrodków Pomocy Społecznej (OPS) lub organizacji partnerskich Programu.
Bojanowska przypomniała, że w tegorocznej edycji POPŻ zmieniło się kryterium dochodowe uprawniające do pomocy żywnościowej. Od 1 października 2018 r. wynosi - dla osoby samotnie gospodarującej 1402 zł (wcześniej: 1268 zł) a dla osoby w rodzinie 1.056 zł (wcześniej 1028 zł).
Wiceminister zadeklarowała, że z pomocy może skorzystać prawie 1,4 mln osób. Łącznie na zakup żywności przeznaczono ok 354,5 mln zł.
Bojanowska zaznaczyła, że kolejną zmianą jest "większa, bogatsza paczka żywnościowa". Zestaw na Podprogram 2018 artykułów spożywczych obejmuje 21 produktów z 7 grup towarowych. W paczkach są m.in.: makarony, ryże, sery, mleko, przetwory z warzyw, owoców, konserwy mięsne, olej, cukier. Wartość paczki na jedną osobę wynosi ok. 263 zł. Potrzebujący mogą też skorzystać z posiłków, przygotowywanych np. w jadłodajniach Caritas Polska.
Wiceminister poinformowała, że ramach poprzedniej edycji programu (Podprogram 2017) żywność w formie paczek bądź posiłków trafiła do 1 390 715 osób, czyli o ok 45 tys. osób więcej niż zaplanowano. Łącznie w Podprogramie 2017 wydano prawie 7,9 mln paczek oraz 2,1 mln posiłków. Według danych resortu w całej Polsce z programu korzysta 92 proc. gmin.
Z kolei minister rolnictwa zwrócił uwagę na marnowanie dużej ilości żywności na świecie. "Szacuje się, że jedna trzecia żywności jest marnowana.(...) Odpowiedzialność za niemarnowanie żywności jest odpowiedzialnością nas wszystkich" - podkreślił.
Jego zdaniem "nie ma zagrożenia dla produkcji rolniczych w Polsce, jeżeli będziemy w sposób racjonalny i oszczędny gospodarowali żywnością". Dodał, że edukacja ludzi dotycząca tego "jak dobrze wykorzystywać żywność i jej nie marnować jest ważnym elementem tego programu".
Ardanowski dodał, że program wykorzystuje "istotną część polskiej produkcji rolniczej". "Wyrobów zbożowych, mlecznych, mięsnych. To też jest dla polskiego rolnictwa szansa na ulokowanie nadwyżek, bo jesteśmy krajem nadwyżkowym, jeśli chodzi o produkcję żywności. To wydatkowanie jest wydatkowaniem racjonalnym, trafia faktycznie do potrzebujących" - zaznaczył.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD). Rozprowadzaniem żywności i wspieraniem akcji towarzyszących zajmują się: Caritas Polska, Federacja Polskich Banków Żywności, Polski Czerwony Krzyż i Polski Komitet Pomocy Społecznej. Do akcji towarzyszących programowi należą m.in. warsztaty uczące jak nie marnować żywności czy uczące przygotowywania posiłków.
Karolina Kropiwiec (PAP)