MERCOSUR1
TSW_XV_2025

AleBrowar uwarzył piwo z dodatkiem świerszczy

18 września 2024
AleBrowar uwarzył piwo z dodatkiem świerszczy

AleBrowar, jeden z pionierów kraftowej rewolucji piwnej w Polsce, uwarzył w ramach kooperacji z FoodBugs piwo z dodatkiem suszonych świerszczy. Ten nietypowy składnik ma nadać piwnej nowości orzechowego aromatu i głębi smaku. Premiera nowej propozycji AleBrowaru będzie miała miejsce już w październiku, podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Skąd pomysł na wykorzystanie jadalnych owadów w piwie? Doszło do niego przypadkowo, w wyniku spotkania i rozmowy Arkadiusza Wenty, współzałożyciela AleBrowaru z przedstawicielami FoodBugs - marką, która popularyzuje żywność bazującą na owadach.

Po spróbowaniu suszonych świerszczy dość spontanicznie zaproponowałem Patrykowi z FoodBugs kooperację i stworzenie piwa pod naszą marką. Działając na rynku kraftu wciąż podążamy za nowymi smakami i nietypowymi połączeniami. Uznałem więc, że dodanie świerszczy do kadzi zaciernej i warzelnej może przynieść ciekawy efekt. Zwłaszcza, że nikt w Polsce nie zrobił jeszcze piwa z dodatkiem owadów, więc to dla nas duża frajda, że jesteśmy w tym kontekście pierwsi na rynku – mówi Arkadiusz Wenta z AleBrowaru.

W składzie nowego piwa, poza klasyczną bazą w postaci słodu jęczmiennego i pszenicznego, a także  chmieli marynka sybilla mosaic i amarillo, można znaleźć zarówno mielone suszone świerszcze, jak i te dodane w całości. Według twórców piwnej nowości, dodatek owadów ma zapewnić nowemu piwu orzechowy aromat oraz głęboki smak. Nowa propozycja AleBrowaru i FoodBugs będzie dostępna premierowo na Warszawskim Festiwalu Piwa - jednym z najważniejszych wydarzeń dla miłośników kraftu w Polsce, które odbędzie się w Warszawie już w dniach 17-19 października.

 

 

Ktoś mógłby zapytać: "Dlaczego dodajecie świerszczy do piwa?", na co najlepszą odpowiedzią będzie: "A dlaczego nie?". W tworzeniu małych serii nowych produktów browary rzemieślnicze ogranicza tylko ich wyobraźnia, a dzięki bliskiemu kontaktowi z klientem dowiadują się, które pomysły warto eksplorować dalej, aby przerodziły się w nowe trendy. Myśleliście, że piwowarzy już niczym Was nie zaskoczą? Potrzymaj mi piwo! mówi Paweł Leszczyński, organizator Warszawskiego Festiwalu Piwa.

O AleBrowarze

AleBrowar wymieniany jest wśród pionierów piwnej, kraftowej rewolucji. Początkowo firma, która działa na rynku od 2012 roku, warzyła piwa na zasadach kontraktowych, by następnie, w 2017 roku otworzyć swój wymarzony, stacjonarny browar w Lęborku. AleBrowar prowadzi też swoje firmowe lokale we Wrocławiu oraz w Gdyni. Firma specjalizuje się w produkcji niepasteryzowanych piw górnej fermentacji z 12-sto miesięcznym terminem przydatności do spożycia oraz własną opatentowaną technologią . Od kilku miesięcy rozwija też swoją autorską markę AleBrowar Organic, pod którą dostępne są piwa ekologicznego oraz bezalkoholowe lemoniady chmielowe i kombucha. W marcu br., w ramach planu rynkowej konsolidacji, część udziałów AleBrowaru przejęła Mazurska Manufaktura S.A., producent kraftowych alkoholi mocnych i piw regionalnych.

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę