Koktajl na bazie fermentowanych produktów mleczarskich i owoców, a więc zawierający dużo białka i węglowodany łatwo przyswajalne, będzie idealnym posiłkiem po treningu: siłowni, zajęciach fitness, czy każdym innym wysiłku fizycznym – zauważa dr Joanna Ciborska z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Jak tłumaczy, produkty mleczarskie są bardzo ważne w diecie osób aktywnych fizycznie przede wszystkim ze względu na zawartość pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Jest ono niezmiernie istotne w żywieniu osób, które charakteryzuje większa aktywność fizyczna, pomaga w odbudowie uszkodzonych podczas wysiłku fizycznego włókienek mięśniowych oraz wspiera regenerację glikogenu.
- Jest to niezmiernie istotne dla osób, które stawiają na systematyczny wysiłek fizyczny, gdyż glikogen, zregenerowany i ponownie zmagazynowany w komórkach mięśniowych lub wątrobie, stanowi potencjał energetyczny, który pozwala wykonać kolejny trening, z oczekiwaną długością i intensywnością – zauważa dr Ciborska.
Jeśli przyjrzymy się diecie sportowców, zauważymy, że znacząco różni się od diety osób, które mają przeciętną aktywność fizyczną lub prowadzą siedzący tryb życia. Różnice te wynikają przede wszystkim z ilości spożywanego białka - szczególnie ważne jest łatwo przyswajalne i pełnowartościowe, a takie właśnie białko znajdziemy w produktach mleczarskich. Szczególnie cenne są produkty fermentowane, zwłaszcza jeśli zawierają szczepy bakterii probiotycznych, które korzystnie wpływają na odporność organizmu. U zawodowych sportowców, czy też osób uprawiających aktywnie sport amatorsko, wiele czynników może wpływać na pogorszenie odporności – np. gorsze wchłanianie pokarmów (osoby, które są bardzo aktywie fizycznie, mogą mieć problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego), nadmierne obciążenie treningowe, stres, zaburzenia snu, które mogą być np. konsekwencją częstego przemieszczania się i zmiany stref czasowych, przebywanie w skrajnych warunkach środowiskowych. Te czynniki mogą przyczyniać się do gorszego funkcjonowanie układu immunologicznego, co niesie za sobą zwiększone ryzyko infekcji. Toteż , jak zauważa przedstawicielka UWM w Olsztynie, zważywszy na to, że układ odpornościowy w dużej mierze zależy od funkcjonowania flory bakteryjnej i pracy jelit, często sugeruje się sportowcom (chociaż nie ma jeszcze wielu badań w tym zakresie) włączenie suplementacji probiotykami. Wszyscy badacze podkreślają, że budowanie prawidłowej flory jelitowej, która może być gwarantem wyższej odporności i lepszego funkcjonowania układu pokarmowego, mogą zapewnić fermentowane produkty spożywcze takie jak kefir, maślanka, mleko acidofilne, jogurt, a także kiszonki warzywne czy zakwas buraczany.
- Bardzo często wyizolowane białko mleka, przede wszystkim białka serwatkowe oraz kazeina, stanowią podstawę suplementów przeznaczonych dla sportowców – zauważa dr Joanna Ciborska.
Dodaje, że osobom zajmującym się sportem amatorsko w zupełności wystarczy dobrze zbilansowana, bogata w pełnowartościowe białko, dieta.
Produkty mleczne wskazane są w codziennej diecie każdego człowieka, nie tylko aktywnego fizycznie. Mleko i jego przetwory są skarbnicą witamin i składników odżywczych. Oprócz białka zawierają łatwo przyswajalny wapń, a także cynk, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B, A, D i E. Sięgając po wysokiej jakości polskie produkty mleczne „pracujemy” na mocne kości i zęby, a także dobrą kondycję.
Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.
oprac. redakcja ppr.pl