Sprawdzić, czy to, co zadeklarowano jest zgodne z prawdą. Takie zadanie mają kontrolerzy wniosków o płatności bezpośrednie. Do końca sierpnia powinni oni odwiedzić 96 tysięcy gospodarstw
Wiesława i Robert Fatyga ze wsi Dalachowy, gmina Imielno, powiat jędrzejowski zajęli I miejsce w VIII edycji konkursu „Piękna i Bezpieczna Zagroda – Przyjazna Środowisku” . Głównym organizatorem konkursu była Świętokrzyska Izba Rolnicza
Na najbliższej sesji Sejmiku Województwa Lubelskiego, która odbędzie się 28 sierpnia br. Zarząd Województwa Lubelskiego zwróci się do radnych z wnioskiem o dokonanie zmian w budżecie województwa na rok bieżący w celu pozyskania pieniędzy na pomoc ...
Tak zwany efekt akcesyjny powoli wygasa – twierdza ekonomiści. To zła informacja dla polskich rolników. Ich dochody przestały rosnąć, a w wielu przypadkach nawet spadły. Tymczasem koszty produkcji są wciąż bardzo wysokie
Dopłaty dla słowackich rolników zostaną w przyszłym roku zwiększone do poziomu 70 procent stawek stosowanych w krajach starej Unii
W Stoisławiu, największym elewatorze w kraju – rekordowa, najwyższa od trzech lat cena skupu zbóż. Firma chce w ten sposób zachęcić rolników do szybkiego zbierania ziarna z pól i sprzedaży. Tymczasem fatalna pogoda spowodowała, że żniwa idą jak ...
W Myszyńcu 27 sierpnia odbędzie się ,,Miodobranie’’ czyli największa impreza folklorystyczna na Kurpiach nawiązująca do czasów kiedy w lasach Puszczy Zielonej istniały naturalne pasieki – barcie, a pszczelarstwem zajmowały się całe ...
Koniec żniw zgodnie z wielowiekową tradycją stawał się świętem zwanym w zależności od różnych części Polski dożynkami, wyżynkami wieńcem czy obżynkami Jak gminna wieść niesie po ścięciu ostatniego łanu zwykle dziewczęta uczestniczące w pracach ...
Wykopki to nazwa imprezy plenerowej, która 3 września odbędzie się na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. Celem imprezy jest przybliżenie jesiennych prac polowych, wykonywanych na wsi w XIX i na początku XX wieku. Tłem pokazów będzie wieś ...
Napój niskoalkoholowy Andrew's Cider produkowany przez spółkę “ANDY” z Chociszewa ma szansę stać się pierwszym produktem regionalnym w łódzkim .