FAMMU/FAPA podaje, że wszystko wskazuje na to, że do końca 2011 roku wartość wyeksportowanej wołowiny z USA wyniesie około 5 mld USD.
W czerwcu br. wartość eksportu tego gatunku mięsa osiągnęła drugi najwyższy wynik w historii, wynosząc 461,8 mln USD. Poprzednio najwyższy wynik padł w marcu br. - 475,2 mln USD. W ujęciu ilościowym w czerwcu br. Amerykanie wyeksportowali 111,4 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 15 proc. więcej niż przed rokiem.
W I połowie 2011 roku eksport ten ukształtował się na poziomie 620,9 tys. ton, tj. był o 25 proc. większy niż w analogicznym okresie 2010 roku. W ujęciu wartościowym handel tym gatunkiem mięsa zwiększył się o 40 proc. do 2,6 mld USD. Biorcą pod uwagę dotychczasowe wyniki eksportu wołowiny z USA można przypuszczać, że Amerykanie staną się liderem w handlu wołowiną, wyprzedzając przy tym Brazylię oraz Australię.