Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Znaczny wzrost eksportu jaj

26 września 2011
FAMMU/FAPA informuje, że według danych Komisji Europejskiej, w pierwszej połowie br. eksport jaj i przetworów jajecznych z UE na rynki krajów trzecich zwiększył się niemal o połowę do ok. 107 tys. ton.
W tym samym czasie ponad dwukrotnie zmniejszył się import spoza ugrupowania do ok. 8,5 tys. ton, dzięki czemu dodatnie saldo w handlu z krajami trzecimi prawie dwukrotnie wzrosło do 98,5 tys. ton.

W strukturze towarowej wywozu największy udział miały suszona albumina jaja (52,4 tys. ton) oraz jaja spożywcze (44,2 tys. ton). Największymi rynkami zbytu dla unijnych jaj i przetworów były tradycyjnie Japonia i Szwajcaria. Do Japonii wysyłano z UE wyłącznie suszone przetwory jajeczne, a ich sprzedaż zwiększyła się w I półroczu br. o 35 proc.

Do Szwajcarii trafiały głównie unijne jaja spożywcze, lecz ich wywóz zmniejszył się o 8 proc. Wysoką dynamikę charakteryzował w tym czasie eksport do Angoli (+311 proc.), Zjednoczonych Emiratów Arabskich (+231 proc.), Izraela (+749 proc.) i Omanu (+181 proc.).

Dostawy jaj i przetworów do Rosji i na Ukrainę zwiększyły się odpowiednio o 5 proc. i 4 proc. Głównymi eksporterami jaj i przetworów na rynki krajów trzecich były Holandia, Włochy, Francja, Niemcy i Polska. Eksport polskich jaj i przetworów poza UE zwiększył się trzyipółkrotnie wobec pierwszego półrocza 2010 r., w strukturze wywozu dominowały jaja spożywcze, ich największym odbiorcą był Hongkong.



POWIĄZANE

Fakty o rosyjskich cłach eksportowych i ich wpływ na rynek zbóż Od kilku miesięc...

Posłowie Koalicji Obywatelskiej forsują pomysł stworzenia Giełdy Rolno Spożywcze...

Lato 2025 roku dla rolników to nie tylko trudne warunki pogodowe. Rekordowe plon...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę