Ptak_Waw_CTR_2024

Zapowiada się znakomity rok dla eksportu włoskiego wina

23 marca 2015
Obecny rok zapowiada się jako znakomity dla eksportu włoskiego wina. Jego wartość ministerstwo rolnictwa w Rzymie oszacowało na 5,5 miliarda euro. Producenci coraz częściej wracają do antycznych metod tłoczenia i dojrzewania wina.
W pełnych optymizmu prognozach, przedstawionych w związku z rozpoczętymi w niedzielę wielkimi 49. targami Vinitaly w Weronie, podkreśla się, że wzrostowi eksportu włoskich trunków sprzyja niemal równy kurs dolara i euro. Poza tym, zauważają producenci, bardzo pomoże rozpoczynająca się 1 maja światowa wystawa Expo w Mediolanie z udziałem setek tysięcy gości z całego świata.
 
Do Werony przyjechało 4 tysiące producentów wina z 24 krajów. Gospodarze stanowią wśród nich wyjątkowo silną prezentację. Przypomina się, że 100 włoskich piwnic jest w rankingu producentów najlepszego na świecie wina, sporządzonego przez przewodnik "Winespectator".
 
Eksport jednego z najbardziej wyśmienitych czerwonych trunków, Brunello di Montalcino do USA wzrośnie w tym roku według prognoz o 20 procent.
 
Wielkie zadowolenie wyraził także producent słynnego Barolo, Guido Damilano podkreślając, że to wyjątkowo szczęśliwy moment.
 
Włoski związek rolników Coldiretti oszacował wartość produkcji krajowego wina w zeszłym roku na ponad 9 miliardów euro. W branży tej zatrudnionych jest we Włoszech 1,2 miliona ludzi, pracujących na wszystkich etapach produkcji i sprzedaży: od uprawy winorośli do winiarni.
 
To gałąź gospodarki, która mimo kryzysu jest w dobrej formie - zauważono.
 
Zwraca się uwagę na coraz silniejszą tendencję do powrotu do przeszłości, zwłaszcza starożytnych tradycji produkcji wina. I tak na przykład w Imola w regionie Emilia-Romania wino dojrzewa w 400-litrowych amforach z terakoty.
 
Z kolei w Robbio koło Pavii powstaje trunek produkowany metodami stosowanymi przez ludy celtyckie ponad 2500 lat temu. Winogrona tłoczone są narzędziami z drewna, a następnie przelewane do wielkich ceramicznych waz, ustawionych w skrzyniach z drewna wiązu. W Giuglianese koło Caserty na południu wino dojrzewa w grotach na głębokości 13 metrów.
 


POWIĄZANE

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...

Przechowywanie paliwa w gospodarstwie rolnym wymaga wdrożenia odpowiednich rozwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę