Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zakłady tłuszczowe kupią 1,1 mln ton rzepaku na cele spożywcze

5 stycznia 2016
Zakłady tłuszczowe chcą kupić w tym roku na cele spożywcze ok. 1 mln 100 tys. ton rzepaku. Przetwórcy płacą obecnie za surowiec w granicach 1200 zł za tonę - poinformował w środę PAP dyrektor biura Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju (PSPO) Lech Kampczyński.

Kampczyński zaznaczył, że cena skupu rzepaku oparta jest m.in. na notowaniach paryskiej giełdy Matif, a tam ceny w ostatnich tygodniach znacznie spadły. Obecnie giełda sprzedaje rzepak po 400 euro za tonę, co daje w przeliczeniu ok. 1200 zł zł/t.

Spadek cen giełdowych jest wynikiem dobrych zbiorów rzepaku u największych europejskich producentów - we Francji i w Niemczech, a także na Ukrainie - wyjaśnił.

Według niego, 1200 zł za tonę rzepaku jest ceną kompromisową dla plantatorów i zakładów tłuszczowych. W połowie lipca za rzepak rolnik mógł otrzymać nawet 1400 zł/t.

Jak poinformowało Stowarzyszenie, rolnicy w ubiegłym roku nie byli zainteresowani podpisywaniem umów kontraktacyjnych na dostawy rzepaku, gdyż liczyli na wyższe ceny. Firmy proponowały za rzepak od 1300-1680 zł/t w zależności od terminu dostawy, plantatorzy oczekiwali ceny na poziomie 1800 zł/t. Podobne zjawisko wystąpiło i w tym sezonie.

Według PSPO, zbiory rzepaku wyniosą w tym roku ok. 2 mln t. GUS prognozuje, że będzie to 1,9 mln. Zbiory tego surowca w 2007 r. wyniosły ponad 2,1 mln ton.

Produkcja rzepaku w Polsce całkowicie pokrywa potrzeby konsumpcyjne. Zakłady tłuszczowe prawdopodobnie skupią na ten cel ok. 1,1 mln ton rzepaku.

Pozostały surowiec, tj. ok. 800-900 tys. ton, zostanie przeznaczony na biopaliwa. Polski rynek biopaliw nie jest zainteresowany zakupem rzepaku, więc prawdopodobnie zostanie on wyeksportowany do Niemiec w postaci nasion lub w formie oleju.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, branża tłuszczowa w 2007 r. wyprodukowała 428 tys. ton oleju rzepakowego ratyfikowanego oraz 360 tys. ton margaryn. Prognoza Instytutu na ten rok - to produkcja 500 tys. ton oleju rzepakowego i 360 tys. ton margaryn.

Według szacunków, spożycie tłuszczów roślinnych w Polsce w 2007 r. wyniosło 20,1 kg na osobę rocznie i było o 0,5 proc. wyższe niż w 2006 r. Globalna konsumpcja tłuszczów wyniosła 766 tys. ton.

IERiGŻ szacuje, że w tym roku konsumpcja tłuszczów wzrośnie nieznacznie i będzie na poziomie 20,2 kg na osobę. Wzrost zużycia tych tłuszczów nastąpi jedynie w przemyśle spożywczym i w gastronomii.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę