Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Za ubojem rytualnym

5 stycznia 2016
W  poniedziałek 8 lipca  odbyła się  debata w siedzibie Podlaskiej Izby Rolniczej  na temat „ Dlaczego – za ubojem rytualnym”.
Zarząd Podlaskiej Izby Rolniczej wspólnie ze związkami branżowymi oraz przedstawicielami zakładów mięsnych próbował przekonać parlamentarzystów  -  dlaczego rolnikom tak bardzo zależy na przyjęciu ustawy  dopuszczającej ubój rytualny w Polsce. Na spotkaniu, oprócz rolników obecni byli również  przedstawiciele związków branżowych oraz  zakładów mięsnych SOBSMAK i „Łuniewscy”. Na 15 zaproszonych posłów w debacie udział wzięło jedynie . Krzysztof Jurgiel  z PIS-u oraz Jacek Bogucki z SP.

Jak informuje PIR przedstawiciele regionalnych zakładów mięsnych opowiadali o tym co dzieje się w ich firmach po stracie ważnych rynków muzułmańskich.
Zdaniem Bogusława Barańskiego z firmy Sobsmak – BIS z Tykocina polskie zakłady mięsne  straciły bardzo ważny dla nich rynek zbytu. Do krajów wymagających uboju zwierząt w sposób  rytualny trafiło 10 % sprzedawanego bydła.

Obowiązujący w kraju od 1 stycznia b.r zakaz. uboju na potrzeby religijne, spowodował drastyczny spadek cen żywca  wołowego i drobiowego. Tym samym stanowi to zagrożone dla kilkuset tysięcy gospodarstw rolnych, które zainwestowały w hodowlę bydła. Dalszy spadek cen nie tylko osłabi i tak już nadszarpniętą  sytuację ekonomiczną  rolnictwa, ale może spowodować upadek gospodarstw rolnych  ukierunkowanych na hodowlę bydła. Ponadto dalsze utrzymanie zakazu uboju zgodnego z obyczajami religijnymi niewątpliwie pociągnie dalszą likwidację stanowisk pracy. Wiele ubojni stanie na  granicy bankructwa i będą zmuszone zwolnić pracowników. A tymczasem z takiego zamieszania korzystają konkurencyjne przedsiębiorstwa działające na rynku unijnym,  skupując  bydło  po zaniżonych cenach i dokonując  uboju rytualnego poza granicami naszego kraju.

Rolnicy chcą, aby przywrócić możliwość uboju rytualnego zwierząt. Dlatego też 10 lipca br. wezmą udział w proteście na Torwarze w Warszawie organizowanym przez Związek Polskie Mięso, w którym poza izbami rolniczymi ze wszystkich województw wezmą też udział przedstawiciele zakładów mięsnych, członkowie Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy, Krajowej Rady Drobiarskiej, ogólnopolskiego Porozumienia Organizacji Rolniczych.



POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę