Bank Gospodarki Żywnościowej podał, ze opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen olejów i tłuszczów w listopadzie wyniósł 198,5 pkt.
Oznacza to, że w tym miesiącu ceny monitorowane przez FAO były o 98,5% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.
W stosunku do października br. wartość indeksu zwiększyła się o 11 punktów (blisko 6%), natomiast w porównaniu z listopadem 2012 roku była wyższa o 1% (prawie 3 pkt).
Największy wpływ na wzrost wartości indeksu miały podwyżki cen oleju palmowego. Wzrostowi cen tego surowca sprzyjały duży popyt importowy, zgłaszany m.in. przez sektor biodiesela, oraz niższa od oczekiwań produkcja w Azji Południowo-Wschodniej (po nadmiernych opadach deszczu). Jak podaje FAO, ceny oleju palmowego osiągnęły poziom najwyższy od 13 miesięcy. Do wzrostu wartości indeksu przyczyniły się również umacniające się ceny oleju sojowego, słonecznikowego oraz rzepakowego.