W 2010 roku Brytyjczycy wyeksportowali łącznie 105 tys. ton świeżej oraz mrożonej wołowiny, tj. o 27 proc. więcej niż przed rokiem - informuje FAMMU/FAPA.
Wartość wyeksportowanego mięsa osiągnęła poziom około 321 mln funtów, tj. była prawie o 25 proc. wyższa niż w 2009 roku. Wzrost ten osiągnięto dzięki zwiększonym wysyłkom, na które wpłynęły niższe średnie ceny w eksporcie.
Holandia pozostała największym rynkiem zbytu na wołowinę z Wysp Brytyjskich. W 2010 roku trafiło tam prawie 40 tys. ton wołowiny, tj. o jedną trzecią więcej niż przed rokiem. Dostawy brytyjskiej wołowiny do Irlandii zwiększyły się o 10 proc., wzrosły także wysyłki do tradycyjnych mniejszych rynków zbytu, tj. do Niemiec, Danii i Polski.
Eksport do tych krajów zwiększył się po około 2 tys. ton. W 2010 roku Wielka Brytania nadal importowała więcej wołowiny niż eksportowała. Deficyt w handlu tym gatunkiem mięsa nieco się jednak zmniejszył, wynosząc 130 tys.