Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wzrost eksportu bydła w Hiszpanii

24 grudnia 2015
Jak zauważa FAMMU/FAPA, pogłębianie się kryzysu ekonomicznego w Hiszpanii znajduje bezpośrednie przełożenie na kondycję sektora hodowli zwierząt. W tej sytuacji możliwości zwiększenia eksportu bydła stają się niezwykle ważne, tym bardziej, że popyt wewnętrzny na wołowinę spada.

W 2012 r. popyt na mięso wołowe w Hiszpanii obniżył się o 2,6 proc., a w pierwszych miesiącach 2013 r. spadł o dalsze 3,6 proc. Spożycie wołowiny na poziomie 6,3 kg/osobę było jednym z najniższych w Europie. Podczas gdy konsumpcja mięsa wołowego maleje, sektor wołowiny w Hiszpanii wykorzystuje silny popyt na żywiec w krajach Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej.

Głównymi odbiorcami żywca są Libia oraz Liban. W 2012 r. Hiszpanie wyeksportowali o 163 proc. więcej bydła niż rok wcześniej. Do handlu trafiały przede wszystkim zwierzęta w wadze ponad 300 kg kierowane do krajów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, Włoch, Portugalii oraz Francji.

Udział tych zwierząt w handlu bydłem ogółem ukształtował się na poziomie 73 proc. Nic więc dziwnego, że w tym samym okresie osłabł przywóz bydła do Hiszpanii. W 2012 r. kraj ten sprowadził o 14 proc. mniej żywca niż w 2011 r. Import składał się w 64 proc. z cieląt w wadze poniżej 80 kg (236 tys. sztuk). Przywożono je głównie z Francji, Polski, Irlandii, Niemiec oraz z Rumunii.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę