Biogaz_III Forum 2025

Wzrosła produkcja mrożonek

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2012 roku produkcja mrożonych warzyw (w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej) w kraju wzrosła o 9,5% porównaniu do 2011 roku i ukształtowała się na poziomie 566 tys. ton.

Analizując dane GUS, był to zarazem poziom rekordowy jeśli chodzi o te podmioty. W porównaniu do 2004 roku wielkość produkcji mrożonek warzywnych zwiększyła się aż o blisko 45%.
Wzrost produkcji tych produktów to przede wszystkim efekt pierwszej połowy 2012 roku, gdzie wytworzono o 21% więcej (+38 tys. t) mrożonek niż w pierwszych sześciu miesiącach 2011 roku. Dynamika wzrostowa w drugiej połowie roku zmniejszyła się, co związane było z ograniczeniem bazy surowcowej do przetwórstwa (mniejsze zbiory warzyw gruntowych), niemniej ilość wyprodukowanych w kraju mrożonek z warzyw wyniosła 347 tys. t, i była o 3,3% wyższa niż w okresie VII-XII 2011 roku.
Silny wzrost produkcji mrożonych warzyw na przestrzeni ostatnich lat to przede wszystkim efekt dość silnie rosnącego zapotrzebowania na rynku krajowym. Relatywnie niska konsumpcja mrożonek w stosunku do krajów zachodnioeuropejskich i zmiany w zakresie dochodów jak też zmieniający się styl życia konsumentów sprzyjają temu procesowi. Poza wzrostem spożycia krajowego, ważnym czynnikiem jest również eksport.
Według danych publikowanych przez IERiGŻ-PIB, w okresie I-X 2012 roku sprzedaż mrożonych warzyw z Polski na rynki zagraniczne wzrosła o blisko 18% w stosunku do analogicznego okresu w 2011 roku a także o 7,5% w relacji do 2010 roku, kształtując się na poziomie 311 tys. t.
Zgodnie z danymi GUS w 2012 roku odnotowano również wzrost produkcji mrożonych owoców i orzechów. Wyniósł on 3,1% - do poziomu 312 tys. t, z czego w pierwszej połowie sezonu 2012/2013 wyprodukowano 203 tys. t (+ 8% w relacji do VII-XII 2011 r.) Sprzyjały temu zmiany w krajowej produkcji surowca w latach 2011-2012. Łączne zbiory truskawek, wiśni, porzeczek oraz malin, które stanowią największy udział w strukturze produkcji krajowych mrożonek wzrosły w podobnej relacji - o 2,9% r/r.


POWIĄZANE

Raport zrównoważonego rozwoju firmy Tetra Pak za rok 2024 potwierdza redukcję em...

Związek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) pozytywnie ocenia rezultaty polskiej p...

O przyszłości młodych rolników w Europie i Azji na konferencji FAO w Budapeszcie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę