Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wzrosła produkcja mrożonek

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2012 roku produkcja mrożonych warzyw (w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej) w kraju wzrosła o 9,5% porównaniu do 2011 roku i ukształtowała się na poziomie 566 tys. ton.

Analizując dane GUS, był to zarazem poziom rekordowy jeśli chodzi o te podmioty. W porównaniu do 2004 roku wielkość produkcji mrożonek warzywnych zwiększyła się aż o blisko 45%.
Wzrost produkcji tych produktów to przede wszystkim efekt pierwszej połowy 2012 roku, gdzie wytworzono o 21% więcej (+38 tys. t) mrożonek niż w pierwszych sześciu miesiącach 2011 roku. Dynamika wzrostowa w drugiej połowie roku zmniejszyła się, co związane było z ograniczeniem bazy surowcowej do przetwórstwa (mniejsze zbiory warzyw gruntowych), niemniej ilość wyprodukowanych w kraju mrożonek z warzyw wyniosła 347 tys. t, i była o 3,3% wyższa niż w okresie VII-XII 2011 roku.
Silny wzrost produkcji mrożonych warzyw na przestrzeni ostatnich lat to przede wszystkim efekt dość silnie rosnącego zapotrzebowania na rynku krajowym. Relatywnie niska konsumpcja mrożonek w stosunku do krajów zachodnioeuropejskich i zmiany w zakresie dochodów jak też zmieniający się styl życia konsumentów sprzyjają temu procesowi. Poza wzrostem spożycia krajowego, ważnym czynnikiem jest również eksport.
Według danych publikowanych przez IERiGŻ-PIB, w okresie I-X 2012 roku sprzedaż mrożonych warzyw z Polski na rynki zagraniczne wzrosła o blisko 18% w stosunku do analogicznego okresu w 2011 roku a także o 7,5% w relacji do 2010 roku, kształtując się na poziomie 311 tys. t.
Zgodnie z danymi GUS w 2012 roku odnotowano również wzrost produkcji mrożonych owoców i orzechów. Wyniósł on 3,1% - do poziomu 312 tys. t, z czego w pierwszej połowie sezonu 2012/2013 wyprodukowano 203 tys. t (+ 8% w relacji do VII-XII 2011 r.) Sprzyjały temu zmiany w krajowej produkcji surowca w latach 2011-2012. Łączne zbiory truskawek, wiśni, porzeczek oraz malin, które stanowią największy udział w strukturze produkcji krajowych mrożonek wzrosły w podobnej relacji - o 2,9% r/r.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę