Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wody mineralne – z najwyższym znakiem jakości

6 czerwca 2003

Pojemność butelek naturalnych wód mineralnych, zarówno gazowanych, jak i niegazowanych, a także gazowanych wód źródlanych i stołowych nie może przekraczać 2 litrów. Analogicznie wody niegazowane sprzedawane w opakowaniach większych niż 5 litrów muszą być zaopatrzone w dozowniki – to tylko niektóre z nowych uregulowań jakościowych dotyczących wód mineralnych.

Od 5 czerwca bieżącego roku obowiązuje rozporządzenie ministra zdrowia z dnia 18 kwietnia 2003 r. w sprawie szczególnych warunków sanitarnych oraz oraz wymagań w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji lub obrocie naturalnymi wodami mineralnymi i naturalnymi wodami źródlanymi (Dz. U. nr 89, poz. 842).

Wody przywożone z zagranicy w opakowaniach jednostkowych podlegają kontroli inspekcji sanitarnej, która bada dokumenty wydane przez właściwy organ kraju, z którego pochodzi dana woda, a także aktualne wyniki badań z kraju producenta. Główny Inspektor Sanitarny może czasowo ograniczyć lub zawiesić obrót wodami pochodzącymi z państw członkowskich Unii Europejskiej, jeżeli wystąpi uzasadnione podejrzenie, że dana woda może spowodować zagrożenie dla zdrowia ludzi. Zgodnie z przepisami wody mineralne sprzedawane w pojedynczych butelkach muszą pochodzić z udokumentowanych źródeł, które spełniają określone wymogi. Są wolne od zanieczyszczeń i mają stabilny skład mineralny. Przykładowo, wody takie muszą zwierać w jednym litrze co najmniej 1000 mg rozpuszczonych składników mineralnych, 250 mg dwutlenku węgla lub jeden składnik mineralny o właściwościach odżywczych. Oceny i kwalifikacji rodzajowej wody dokonuje Państwowy Zakład Higieny.

Woda przeznaczona do produkcji naturalnej wody mineralnej lub naturalnej wody źródlanej w opakowaniu jednostkowym, o określonej nazwie handlowej, może być czerpana z określonych zasobów wody podziemnej jednym lub kilkoma otworami, stanowiącymi ujęcie. Każdy otwór albo ujęcie powinny posiadać nazwę własną używaną w dokumentacji hydrogeologicznej. Wodę z otworu albo z ujęcia doprowadza się do rozlewni wyłącznie za pomocą instalacji. Ujęcia wody muszą być przy tym zabezpieczone w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie lub zmianę jej charakterystycznego składu mineralnego. Rozporządzenie określa także szczegółowo warunki higieniczni – sanitarne, jakie muszą spełniać rozlewnie.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę