Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Winogrona? Najczęściej z Peru

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że zdaniem lokalnych analityków, już wkrótce - w 2016 r. Peru ma ogromną szansę stać się drugim co do wielkości światowym eksporterem winogron stołowych .

Biorąc pod uwagę kryzys w uprawach tych owoców u dwóch największych światowych producentów, czyli w Kalifornii i w Chile, peruwiańscy producenci chcą wykorzystać tą nadarzającą się okazję. Jak pokazują ostatnie lata produkcja winogron w Chile z roku na rok maleje, natomiast powierzchnia upraw w Kalifornii nie zmieniła się - nie wzrosła od lat. W Peru zdecydowaną przewagą jest bardzo korzystny klimat dla uprawy tych owoców oraz doskonałe gleby - jednak mankamentem, z którym od lat boryka się peruwiańska produkcja winogron to zbyt słabe nawodnienie oraz brak siły roboczej.
Pomimo tego corocznie obserwowany jest w Peru wzrost zarówno produkcji winogron jak i ich eksportu, a największymi odbiorcami stały się obecnie kraje takie jak Chiny, Rosja czy kraje europejskie. Okres eksportu winogron z Peru to czas pomiędzy późnym październikiem a grudniem, czasami nawet okres ten przesuwa się na koniec stycznia. Obecnie winogrona są na trzecim miejscu w
eksporcie owoców i warzyw z Peru - na pierwszym znajduje się kawa, a na drugim szparagi.



POWIĄZANE

W ostatniej kampanii parlamentarnej „lokalną półkę” obiecywały 4 różne partie. R...

W kalendarzu pojawiła się uroczysta data – Dzień Polskiej Żywności. W teorii pow...

Dziś obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – święto, które przypomina nam, jak wiel...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę