biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Winogrona? Najczęściej z Peru

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że zdaniem lokalnych analityków, już wkrótce - w 2016 r. Peru ma ogromną szansę stać się drugim co do wielkości światowym eksporterem winogron stołowych .

Biorąc pod uwagę kryzys w uprawach tych owoców u dwóch największych światowych producentów, czyli w Kalifornii i w Chile, peruwiańscy producenci chcą wykorzystać tą nadarzającą się okazję. Jak pokazują ostatnie lata produkcja winogron w Chile z roku na rok maleje, natomiast powierzchnia upraw w Kalifornii nie zmieniła się - nie wzrosła od lat. W Peru zdecydowaną przewagą jest bardzo korzystny klimat dla uprawy tych owoców oraz doskonałe gleby - jednak mankamentem, z którym od lat boryka się peruwiańska produkcja winogron to zbyt słabe nawodnienie oraz brak siły roboczej.
Pomimo tego corocznie obserwowany jest w Peru wzrost zarówno produkcji winogron jak i ich eksportu, a największymi odbiorcami stały się obecnie kraje takie jak Chiny, Rosja czy kraje europejskie. Okres eksportu winogron z Peru to czas pomiędzy późnym październikiem a grudniem, czasami nawet okres ten przesuwa się na koniec stycznia. Obecnie winogrona są na trzecim miejscu w
eksporcie owoców i warzyw z Peru - na pierwszym znajduje się kawa, a na drugim szparagi.



POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę