Ptak_Waw_CTR_2024

Winobranie

19 września 2008
Rekordowe zbiory zapowiadają podkarpaccy plantatorzy winorośli. W winnicach trwa wytężona praca. Plantatorzy starają się zdążyć przed deszczami i ewentualnymi przymrozkami, które mogą pogorszyć jakość owoców.

A te dzięki ciepłej wiośnie i letnim upałom są wyjątkowo słodkie, co jest zapowiedzią dobrej jakości wina. W tym roku, po nowelizacji ustawy winiarskiej, właściciele winnic po prawie 70 latach przerwy, znów mogą legalnie produkować i sprzedawać wino gronowe.

Takiego urodzaju winogron jeszcze nie było. Winorośle wręcz uginają się pod ciężarem dojrzałych owoców. Grona białych i czerwonych odmian są wyjątkowo dorodne.

W winnicy Jasiel do pracy przy zbiorze winogron zaangażowano pracowników sezonowych i całą kilkupokoleniową rodzinę właścicieli.

Wiktor Szpak, właściciel winnicy twierdzi, że z niecałego hektara uprawy winorośli, zbierze duzo, bo około 5-ciu ton winogron. Owoce są też wyjątkowo słodkie.

Wino z małych winnic, po raz pierwszy od 70-lat może w sposób legalny trafić do restauracji lub sklepów. Umożliwia to nowa ustawa winiarska, tak jak w innych krajach Unii. Od tego roku, każda zarejestrowana winnica może wyprodukować do 100 tys litrów wina bez obowiązku prowadzenia laboratoriów i składów akcyzowych.

Szacuje się, że podkarpackie winnice mogą wyprodukować około 300 tys butelek wina gronowego.


POWIĄZANE

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...

Przechowywanie paliwa w gospodarstwie rolnym wymaga wdrożenia odpowiednich rozwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę