Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Większa produkcja drobiu w UE

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, żena rynku europejskim utrzymuje się wzrostowa tendencja w produkcji mięsa drobiowego. Jak podaje AgraEurope, Komisja Europejska (KE) szacuje, że w br. produkcja drobiu na rynku wspólnotowym wyniesie ok. 12,5 mln t, co oznacza 0,7-procentowy wzrost w skali roku. Takie tempo powinno się również utrzymać w 2014 roku.


Pozwoliłoby to na osiągnięcie produkcji w wysokości 12,6 mln ton. Rozwój ten będzie w dużej mierze napędzany przez rynek kurcząt brojlerów, który zdecydowanie dominuje w strukturze produkcji drobiu. Wynika to z szacowanej dynamiki wzrostu na poziomie 1,1% w skali roku, dzięki czemu produkcja wyniesie 9,6 mln ton. Z danych KE wynika, że w kolejnym roku może wprawdzie dojść do pewnego spowolnienia (0,8% r/r), jednak sektor ten nadal stanowić będzie główny motor wzrostu dla rynku. Z punku widzenia głównych graczy na rynku unijnym, AgraEurope podkreśla dynamiczny rozwój produkcji drobiu w Wielkiej Brytanii. Ocenia się, że w przyszłym roku produkcja w tym kraju może wzrosnąć o 3% do poziomu 1,4 mln ton, wobec 5,5-procentowego wzrostu w relacji rocznej obserwowanego obecnie. Co ciekawe, według danych Ministerstwa Rolnictwa w Wielkiej
Brytanii, notowany trend jest wspierany przez wzrost przeciętnej wagi ubojowej z 2,19 kg w roku 2012 do 2,24 kg w roku bieżącym. Biorąc pod uwagę pozostałych liczących się producentów drobiu, dynamiczny rozwój występuje jeszcze w Polsce - wzrost o 6,5% w relacji rocznej. Odmienne trendy panują na rynku francuskim, niemieckim, czy włoskim, gdzie występuje raczej stagnacja. Również niekorzystna sytuacja obserwowana jest w Hiszpanii, która do tej pory była jednym z ważniejszych producentów drobiu w UE. Co ciekawe, dynamicznie rozwija się rynek indyków w Wielkiej Brytanii i Rumunii. Szacuje się, że w kolejnym roku segment ten odnotuje w tych krajach odpowiednio 10 i 20- procentowy przyrost. Z kolei na Węgrzech, które są istotnym producentem indyków w UE, w kolejnym roku spodziewany jest 3-procentowy spadek w relacji rocznej.
Dla rozwoju rynku drobiu kluczowe znaczenie ma również eksport mięsa poza UE. Warto zaznaczyć że najbardziej wyraźny wzrost konsumpcji mięsa drobiowego występuje w krajach rozwijających się, co znajduje przełożenie we wzroście wywozu na te rynki. Istotnymi partnerami handlowymi dla UE jest region Bliskiego Wschodu i Afryka. Dane KE za pierwsze dziewięć miesięcy br. wskazują na utrzymanie się wysokiego tempa wzrostu wywozu na poziomie 2,1% r/r, co przekłada się na łączny wolumen eksportu 1,072 mln ton w br. W tym szczególnie wysoką dynamikę odnotowano w przypadku wywozu do Arabii Saudyjskiej (11% r/r), RPA (15% r/r) oraz Beninu (7% r/r). Pozwala to rekompensować spadki wywozu mięsa drobiowego do Hongkongu, Rosji i na Ukrainę.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę