Jak podała FAMMU/FAPA, Komisja Europejska opracowała prognozę dla rynków rolnych w UE w okresie 2011-2020. Perspektywy dla rynku cukru zakładają wzrost o 19 proc. do 1,9 mln ha powierzchni upraw buraków cukrowych w UE po zniesieniu kwot produkcyjnych.
Zbiory zwiększą się w tym czasie o 18 proc. do 128,1 mln ton. Do takiej sytuacji ma przyczynić się przede wszystkim popyt na buraki ze strony sektora biopaliw. Udział buraków do produkcji cukru w 2011 r. wyniósł 82 proc., a w 2020 r. spadnie do 69 proc.. Pozostała część buraków zostanie przeznaczona do wytworzenia bioetanolu.
Produkcja cukru ma być stabilna (przy czym spadek nastąpi w UE-15, a wzrost w UE-12) i wynieść około 16,6 mln ton. Natomiast rosnące spożycie ma zostać zaspokojone przez produkty substytucyjne, jak izoglukoza. Wzrost produkcji cukru w UE posłuży do odbudowania zapasów.