Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Warmia i Mazury zapraszają na buraczany miód.

15 marca 2007
 Smaczną wizytówką wojewodztwa warmińsko – mazurskiego jest syrop buraczany Jana Ostrowskiego z Łąkarza. Jest to pierwszy produkt w regionie, który może szczycić się licencją ,,Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle’’. Jan Ostrowski , rolnik i wielki miłośnik swego regionu w poszukiwaniu receptury soku udał się do starszych gospodyń zbierając ,,babcine’’ przepisy na sporządzanie syropu z buraka cukrowego. Inspiracją do produkcji syropu buraczanego dla Ostrowskiego stała się tzw. praska czyli wyciskarka do soku z buraków cukrowych , która znajduje się wśród eksponatów załozonego przez niego Muzeum Lokalnego w Łąkarzu.


Syrop z buraka  jest bardzo zdrowy bowiem zawiera witaminy B i C, mikro i makro elementy oraz wapń, żelazo, potas, magnez, kobalt i kwas foliowy. Aby powstał syrop najpierw jak informuje Ostrowski obieramy buraki i kroimy, potem zagotowujemy. Nastepnie wysiskamy sok i dość długo go gotujemy do uzyskania konsystencji syropu, który winien być klarowny i odpowiednio zabarwiony. Pychota.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę