Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

W Gdańsku - V Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego

30 maja 2011
Kiełbasa gburska, żurawina przecierana i konfitura z truskawek kaszubskich - m.in. te produkty okazały się hitami V Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego. Impreza, mająca służyć promocji regionalnych potraw i produktów, odbyła się w niedzielę w Gdańsku.
Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego organizowane jest co roku od pięciu lat przez samorząd wojewódzki. Impreza miała miejsce w Parku Oliwskim, w sąsiedztwie Katedry Oliwskiej. Na kilkudziesięciu stoiskach ustawionych nieopodal kościoła odwiedzający mogli posmakować i kupić produkty oraz tradycyjne potrawy powstające na całym Pomorzu.
W ramach imprezy odbył się także konkurs, w którym jury wybrało najsmaczniejsze - jego zdaniem - produkty. Przyznano kilkanaście nagród, m.in. za kiełbasę gburską przygotowaną przez Dorotę Łosińską z Karsin, żurawinę przecieraną autorstwa Marii Jońcy z Dębnicy Kaszubskiej czy konfiturę z truskawek kaszubskich przygotowaną przez "Stowarzyszenie kobiet Zgorzałego" ze Stężycy.
Jury wybrało też kilka potraw i produktów, które będą reprezentowały region pomorski w XI edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów". Ten ogólnopolski konkurs zostanie rozstrzygnięty na targach Polagra Food, które odbędą się w pierwszej połowie września w Poznaniu. Pomorskie reprezentować będzie na nim m.in. zupa z dyni po chłopsku czy placki ziemniaczane z konfiturą mermecką.
Promocja potraw przyrządzanych według starych, tradycyjnych receptur jest jednym z zadań samorządów wojewódzkich. Pomorskie może się poszczycić aż 113 zarejestrowanymi produktami tego typu, co daje mu pozycję lidera w Polsce. Na krajowej liście, którą prowadzi minister rolnictwa i rozwoju wsi, jest obecnie ok. 800 produktów.
Tylko w tym roku na pomorską listę tradycyjnych produktów regionalnych wpisane zostały m.in.: kaszubski kuch marchewny, wieprzowina w słojach z Żuław, szmurowana, czyli duszona na wędzonce kapusta, pierśnik dębogórski, powiślańska śliwka w occie, kukle kaszubskie oraz gołąbki z pęczaku z grzybami.
Produkt ma prawo zgłosić do listy każdy wytwórca: przedsiębiorstwo, stowarzyszenie czy osoba prywatna. W Pomorskiem wiele produktów zgłaszają koła gospodyń wiejskich. Aby znaleźć się liście, trzeba m.in. udowodnić, że dana receptura jest wykorzystywana niezmiennie od co najmniej 25 lat i wykonywana przy użyciu tych samych tradycyjnych metod.


POWIĄZANE

W Warszawie odbyła się pierwsza edycja Blue Deal Congress, podczas którego najwa...

- W badaniu przeprowadzonym wśród 11 tys. dorosłych aż 90% uczestników zadeklaro...

Dorośli często wychodzą z założenia, że skoro dziecko niemal od urodzenia ma do ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę