Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W Białymstoku otwarto laboratorium badania żywności genetycznie modyfikowanej

20 sierpnia 2004

Drugie w Polsce specjalistyczne Laboratorium Badań Żywności Genetycznie Modyfikowanej otwarto wczoraj w Białymstoku. Jeszcze do końca tego roku ma być tu zbadane 250 próbek żywności pochodzącej od producentów i ze sklepów z północno-wschodniego regionu Polski.

W sumie mają być w Polsce trzy takie laboratoria. Pierwsze od niedawna działa w Tarnobrzegu, trzecie zostanie niebawem otwarte w Poznaniu. Koszt uruchomienia każdego kształtuje się w granicach 900 mln zł. - O umiejscowieniu tego specjalistycznego laboratorium właśnie w Białymstoku zadecydował fakt posiadania przez tutejszą Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną odpowiednich, bardzo trudnych do zdobycia certyfikatów oraz wysoko wykwalifikowanej kadry pracowniczej - powiedziała Maria Suchowiak, dyrektor Departamentu Żywności i Żywienia Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Kadra białostockiej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w 65 procentach posiada wykształcenie wyższe. W przewadze są to ludzie młodzi - chemicy i fizycy.

Laboratorium Badań Żywności Genetycznie Modyfikowanej chce jeszcze do końca roku pobrać od producentów i ze sklepów północno-wschodniej Polski 250 próbek żywności pochodzenia roślinnego. Mają być one pobrane głównie z żywności wyprodukowanej za granicą. - Do polskich producentów żywności mamy zaufanie. Umacniają je wyniki testów produktów spożywczych pochodzenia roślinnego przeprowadzone już w Tarnobrzegu - powiedziała Maria Suchowiak. Jeżeli w czasie badań okaże się, że produkt ma niewłaściwe oznaczenia (np. zawiera modyfikacje genetyczne, a z opisu to nie wynika), służby inspekcji sanitarnej mają uprawnienia do nakładania mandatów i zmuszania producentów lub importerów, by produkt został oznaczony, łącznie z wystąpieniem przeciwko nim na drogę sądową.

Osoby indywidualne, które chciałyby zbadać roślinny produkt spożywczy, muszą same ponieść wysoki koszt tego badania, tj. około 600 zł.

Areał upraw transgenicznych, z których powstaje żywność genetycznie modyfikowana, powiększa się w świecie bardzo szybko, szczególnie w USA. W ciągu ostatnich kilku lat, do roku 2002, wzrósł on ogółem 35-krotnie. W roku 2003 na świecie osiągnął bardzo wysoki poziom 38 mln ha. Przewiduje się, że w obecnym roku może on sięgnąć nawet 100 mln ha. Główne gatunki roślin genetycznie modyfikowanych to soja, kukurydza, rzepak i bawełna. Mniejsze są uprawy pszenicy, ziemniaków, pomidorów i winogron. Wraz z przyrostem areałów upraw transgenicznych rośnie udział tych produktów na światowym rynku. Jest to powodem niepokojów i obaw, ponieważ nieznane są jeszcze skutki oddziaływania tej żywności na organizm ludzki i środowisko naturalne. Nie wiadomo, jak w przyszłości mogą się zachowywać sztuczne zbitki genów warunkujące określone cechy. Niebezpieczne wydaje się powstawanie w łańcuchu pokarmowym nowych białek i toksyn. Niepokojące jest również zakłócenie tzw. bioróżnorodności i niekontrolowany transfer genów. - Niewątpliwie te obawy są uzasadnione, ponieważ stwierdzono, że uprawy transgeniczne mogą być źródłem materiału genetycznego przenoszonego na inne uprawy konwencjonalne tego samego gatunku, ewentualnie uprawy transgeniczne mają dzikich krewnych, z którymi mogą się krzyżować. Wiąże się z tym wszystkim pilna potrzeba oceny żywności pod kątem jej genetyki - powiedziała nam Grażyna Ostrowska, kierownik techniczny nowego laboratorium.

Zastępca głównego inspektora sanitarnego Seweryn Jurgielaniec zwrócił natomiast uwagę na badanie genetycznie modyfikowanego tytoniu. - Wiemy ze źródeł niestety nieoficjalnych, nienaukowych, że istnieją liście tytoniu genetycznie modyfikowane, które przyspieszają uzależnienie od nikotyny - oświadczył Jurgielaniec. Według niego, to także będzie przedmiotem badań laboratorium w Białymstoku, zwłaszcza że bojkotowane w USA ogromne koncerny tytoniowe już od kilku lat dynamicznie przenoszą swą produkcję do Polski i innych krajów Europy Wschodniej.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę