Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W 2012 r. podrożeje drób

5 stycznia 2016
Ze względu na wzrost spożycia drobiu, ceny kurczaków w drugim i trzecim kwartale br. będą wyższe niż obecnie. W marcu średnia cena skupu kurczaków wynosiła 3,80 zł za kg - eksperci ARR prognozują, że w czerwcu ukształtuje się ona na poziomie 4,4-4,6 zł/kg.

Według Agencji Rynku Rolnego, we wrześniu w skupie kurczak będzie kosztował 4,5-4,8 zł za kg.

"Stymulatorem wzrostu popytu na mięso drobiowe w tym okresie będą wysokie ceny innych gatunków mięsa, a także zwiększony ruch turystyczny do Polski związany z organizacją Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej" - czytamy w prognozie Agencji.

Wysoki poziom eksportu drobiu oraz duży popyt krajowy spowodowały, że ceny skupu drobiu w ciągu ubiegłego roku wzrosły o 18,5 proc. w porównaniu do 2010 r. W 2012 r. ceny żywca drobiowego nie będą rosły tak szybko ze względu na większą produkcję brojlerów. Według danych ministerstwa rolnictwa, w połowie kwietnia cena skupu kurczaków wynosiła 3,77 zł za kg i była o 4 proc. wyższa niż rok wcześniej.

Ceny zbytu polskiego drobiu należą do najniższych w UE. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w 2011 r. eksport żywego drobiu (liczonego w ekwiwalencie mięsa), mięsa i przetworów drobiowych osiągnął poziom 517 tys. ton i był o 7 proc. wyższy niż w 2010 r. Wzrost eksportu wynikał z utrzymującego się popytu na mięso drobiowe na rynkach zagranicznych oraz konkurencyjności cenowej polskich produktów drobiowych. Polski drób był o ok. 25 proc. tańszy od unijnego. Głównymi rynkami zbytu w ub.r. były Niemcy, Wielka Brytania oraz Czechy.

Od lat produkcja żywca drobiowego w naszym kraju rośnie. W 2011 r. odnotowano spowolnienie dynamiki wzrostu, co związane było z rosnącymi kosztami, w tym przede wszystkim ze wzrostem cen pasz. Ocenia się, że w 2011 r. produkcja drobiu była tylko o ponad 3 proc. wyższa niż w 2010 r. i wyniosła około 2 mln 30 tys. ton.

Analitycy ARR uważają, że w tym roku wzrost produkcji drobiu będzie umiarkowany - o 5-7 proc., będą go ograniczać wysokie ceny pasz oraz wzrost kosztów energii.

W 2011 r., pomimo wzrostu cen detalicznych o 13 proc. w porównaniu do 2010 r., mięso drobiowe nadal było tańsze od najbardziej popularnej w naszym kraju wieprzowiny. Według szacunku Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, spożycie drobiu w 2011 r. ukształtowało się na poziomie 25,5 kg na mieszkańca wobec 24,8 kg w 2010 r. W 2012 r. konsumpcja drobiu może wzrosnąć do ponad 26 kg na mieszkańca.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę